Crveni tepih, blještava svetla, muzika koja podseća na antičko doba, glumci u togama koji izgledaju kao grčki filozofi, atraktivne promoterke, hrana i piće – privlačili su sinoć pažnju stotinu Beograđana ispred knjižare Ilegala na Akademskom platou, a sve to priređeno je u čast promocije multimedijalne kolekcije „Crveni tepih i ambrozija – A gde je Štulić? U ilegali!“ Branimira Džonija Štulića.

Autor kolekcije koja je sastavljena iz 14 knjiga u kojima se nalaze prevodi i tumačenja klasičnih antičkih dela i dva koncertna diska Azre (cena 14.000, prodaje se samo kao komplet), nije se pojavio na crvenom tepihu i tako je još jednom pokazao da i dalje želi da ostane u ilegali, odnosno da sa fanovima komunicira samo preko svojih dela.

Glumac Branislav Lečić čitao je odabrane delove iz knjiga koje je Štulić preveo, a pored muzičkih i književnih kritičara, koji su za Džonija naglasili da je „srpski Bob Dilan“, okupljenim fanovima obratili su se i Dragoljub Ljubičić Mićko i Rambo Amadeus, dok je po završetku promocije prisutne zabavljao Azra tribute bend.

– Studentski kulturni centar 1981, prvi koncert Džonija Štulića i Azre na kome sam bio. Počeo je tako što je Džoni izašao i rekao: „dobro veče“. Krenuo je, dva sata paklene svirke, bez prestanka, bez pauze između pesama. Komunikacija s publikom, nula, ako izuzmemo pesme. Komunikacija kroz pesme, sto. Na kraju je završio posle dva sata, rekao: „laku noć, prijatno“ i izašao napolje. Ta komunikacija je evo 30 godina kasnije, nešto slično. Kada neko ima toliki broj pesama ili toliki broj knjiga, a ne komunicira između pesama i između knjiga, onda je nužno, kada već izdaje knjige, da ih odjednom bude 14 – rekao je glumac i pisac Dragoljub Ljubičić.

Muzičar Rambo Amadeus iskoristio je priliku da Štulića, koji od početka devedesetih živi u Holandiji, još jednom pozove da se vrati.

– Znam da imaš ovu zemlju u cipelama. Džoni! Znam da smo se davnih godina opili, na trgu u Zagrebu… Da smo pili i ostali do zore. Da smo maštali. Da smo se međusobno pitali. Nisam jedini koji je s tobom proveo celu noć. Nisam jedini koji je s tobom razgovarao o patnji, o bolu, o ženama, o budućnosti, o laži, kalijugi, o propasti, o beskonačnosti, o budućnosti… Video si Džoni, i po koži si osetio. Nije ti bilo tamo lako, ja to znam. Voleo bih da si tu, sa nama. Mi smo sebi oprostili. Da li si ti sebi oprostio? Vreme je da budeš ovde. Ove knjige su najava, kao ploča od mermera, stavljena na tlu da gaziš 14 koraka do nas. Svako od ovih ljudi i oni koji će biti u situaciji, a znam da te vole, čitaće te. Tamo je sakrivena tvoja duša i ispovest. Tamo si ti rodio naš tihi bol i patnju sa setom od koje ne možemo da se odmaknemo. Fališ čoveče, dođi – zaključio je Rambo Amadeus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari