U okviru festivala Dunavfest pažnju skreće bogat muzički program, koji u skladu sa nazivom festivala ima međunarodni karakter, te će nastupiti tri sastava iz tri zemlje, svaki sa različitim pristupom muzičkoj tradiciji i inovaciji. Svi koncerti će biti održani u Barutani, koja je ponovo otvorena za koncerte, uz slobodan ulaz. Prvi u nizu je koncert švedskog kvinteta Mats Gustafsson’s Swedish Azz koji se održava večeras.

Mats Gustafsson i Per-Ake Holmlander su pre dve godine oformili sastav Swedish Azz sa željom da sa ovim kvintetom sviraju džez remek dela nastala u Švedskoj tokom 50-ih i 60-ih. Saksofonista Mats Gustafson je verovatno najzaposleniji švedski džezer u poslednjih 10 godina (Beograd se seća njegovog nastupa sa grupom The Thing, 2008), ali sva petorica muzičara imaju respektabilne džez biografije.

Zatim će 8. septembra nastupiti veliki majstor na cimbalu Kalman Balog sa svojim Gipsy Cimbalom Bandom iz Mađarske. Ovaj sastav je oformljen pre skoro 15 godina. Kalman i njegovi muzičari sviraju romsku muziku krećući se po regionu i različitim romskim tradicijama. Cimbal, taj instrument upečatljivog izgleda i zvuka, pod rukama i maljicama Kalmana Baloga zvuče kao klavir, udaraljke, magično. Sa ovim sastavom već godinu dana sviraju kao gosti na koncertima u Mađarskoj naši muzičari Lajko Felix i Marko Marković.

Za kraj festivala, 9. septembar, ostavljen je domaći predstavnik, koji je već više puta učestvovao na Dunavskim festivalima širom Evrope: Boris Kovač & La Campanella. Oni pružaju direktno svetsko iskustvo: gde je La Campanella, mediteranska i centralnoevropska sentimentalna mesta su povezana nostalgijom, srećom, tugom, romantičnim entuzijazmom i melanholijom. Muzičare je izabrao Boris Kovač nakon brojnih uspešnih ranijih nastupa LaDABA orkestra. Kvintet je imao svoj premijerni nastup u maju 2004. godine i ubrzo su izdali CD i DVD. Upravo je ovog proleća snimljen novi album čije izdavanje se očekuje početkom sledeće godine. Energija rok muzike, sloboda džez muzike i miris vorld muzike, sve to je koncentrisano u bendu: Boris Kovač & La Campanella.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari