Više od dve trećine muzičara zabrinuto zbog uticaja veštačke inteligencije 1Foto: Something Special / Shutterstock.com

Veštačka inteligencija će uskratiti prihode i ugroziti im budućnost, smatra 71 odsto anketiranih muzičara, rezultat je danas objavljenog francusko-nemačkog istraživanja.

To je prvi izveštaj o uticaju veštačke inteligencije u muzici, zasnovan na „analizi tržišta, intervjuima stručnjaka, kao i na anketi sprovedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača, koji su članovi francuskog Sacem-a (Društvo autora, Kompozitori i muzički izdavači) i nemačkog GEMA, prenosi Beta-AFP.

Klaus Goldhamer (Goldhammer), generalni direktor Goldmedia, nemačke konsultantske kompanije koja je sprovela studiju za francusko i nemačko udruženje, ističe da 35 odsto ispitanih već koristi veštačku inteligenciju, u oblasti koja se odnosi na stvaranje muzike.

„Nove tehnologije takođe izazivaju zabrinutost, a čak 71 odsto ispitanih strahuje da generativna veštačka inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da žive od svog rada u budućnosti“, dodao je Goldhamer.

Do 2028. godine, GEMA i Sacem procenjuju „da bi se prihodi autora i stvaralaca mogli smanjiti za 27 odsto, što predstavlja ukupan gubitak od 2,7 milijardi evra“.

Zbog takvih procena, 95 odsto muzičkih kreatora i izdavača zahteva veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate veštačke inteligencije.

„Oko 93 odsto njih želi da političari daju veći značaj izazovima povezanim sa veštačkom inteligencijom i autorskim pravima“, dodaje se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari