„Pesme bendova S.A.R.S., Filter i Marčela nisu puštane na mitingu 5. februara u Beograda, većpre početka mitinga“, kaže za Danas potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, ali nije želeo više da komentariše.


Bendovi S.A.R.S. i Marčelo i Filteri tužiće Srpsku naprednu stranku zbog kršenja autorskih prava time što su neovlašćeno korišćene njihove pesama „Buđav lebac“ i „Kuća na promaji“ na političkom mitingu 5. februara u Beogradu. Kako su naveli u zajedničnom saopštenju, samim tim su ove pesme stavljene „pod okrilje jedne političke kampanje i političkog programa“.

Dragan Kovačevićiz grupe S.A.R.S. ističe da su ovakva krađa intelektualne svojine i prikupljanje političkih poena krajnje nedopustivi. On dodaje da su nekoliko dana pre održavanja skupa „jasno dali do znanja organizatorima da ne žele da učestvuju u bilo kakvom obliku stranačkog promovisanja“ odbili ponudu da sviramo na tom dešavanju.

– Svih ovih godina oslanjamo se na sebe i kvalitet svoje muzike i tako mislimo da bude i u budućnosti. Obratili smo se našim advokatima i pokrenućemo tužbu protiv organizatora tog skupa – kaže Kovačević.

Marko ŠelićMarčelo napominje da je rečo „sjajnom primeru dokle ide bahatluk svega i svakoga prema autorima u ovoj zemlji“. Prema njegovim rečima, nijedan politička stranka im „nije simpatična“, kao i da bi njihova reakcija bila ista ko god da je počinio isto.

U Organizaciji za zaštitu autorskih muzičkih prava Sokoj ističu za Danas da im SNS nije unapred prijavila korišćenje muzike na mitingu 5. februara, kao i da su se obratili ovoj stranci i da je postupak je u toku. Članica Predsedništva SNS Jorgovanka Tabakovićrekla je da muzika na mitingu te stranke u Beogradu nije bila zloupotrebljena u političke svrhe. Ona je istakla da je na mitingu bila intonirana himna i da bi emitovanje muzike „pred sam miting pred stotinama hiljada ljudi, trebalo da bude nešto što želi svaki autor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari