Dvočasovnim koncertom u Gradskom kulturnom centru u Užicu, u okviru 12. Međunarodnog bluz i rok festivala In Wires, američki rok bend Jefferson Starship oduševio je energijom, sviračkim i pevačkim umećem. I ostali izvođači bili su odlični, ponuđeno je i nekoliko zanimljivih sadržaja, poboljšani su tehnički uslovi, ali to ni ovog puta nije bilo dovoljno da festival bude posećeniji.


Vremešni rokeri Pol Kantner i Dejvid Frejberg su tokom nastupa Jefferson Starship delovali veoma sveže i energično, pokazavši zbog čega skoro pola veka traju na svetskoj muzičkoj sceni. Odličnom koncertu doprineli su ostali članovi benda – gitarista Jude Gold, klavijaturista Kris Smit, bubnjar Ričard Njuman i sjajna pevačica Darbi Mari Venegas. Užički koncert Jefferson Starsfip-a, nastalog iz psihodeličnog rok benda Jefferson Airplane i osnovanog 1965. u San Francisku, bio je njihov prvi nastup na Balkanu. U Užicu su gostovali u okviru svoje evropske turneje, tokom koje će nastupiti u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji… Nakon toga sledi povratak u SAD, a u avgustu slede gostovanja u Južnoj Americi.

Ne tako brojna publika iz Užica, Beograda, Novog Sada, Valjeva, Čačka i drugih gradova imala je priliku da se podseti i numera nastalih u vreme bendova Jefferson Airplane i Quicksilver Messenger Service, grupe Dejvida Frejberga, sa kojim je Pol Kantner osnovao Jefferson Starship, među kojima su Somebody to Love, White Rabbit, Wooden Ships, Let’s go Together, Crown of Creation… Slaba posećenost koncerta, pa i samog festivala koji pokušava da afirmiše tu vrstu muzike u vreme sumnjivih muzičkih vrednosti, nijednog trenutka nije zasmetala članovima benda, koji su pokazali izuzetnu profesionalnost, a zbog odlične atmosfere, umesto predviđenog jednoipočasovnog nastupa, svirali su skoro pola sata duže.

„Članovi benda su veoma zadovoljni nastupom. Kada smo ugovarali gostovanje, nisu tražili ništa posebno. Zanimali su ih isključivo zvuk i tehnički standardi koji se podrazumevaju u svetu, što smo im omogućili“, kaže za Danas Miloš Milojević iz užičkog udruženja Glas iskustva, koje je, uz podršku Ambasade SAD, Grada Užica i drugih sponzora, organizovalo dvodnevni festival. „Veoma su skromni i nisu imali posebnih zahteva. Međutim, bilo im je žao što nisu imali priliku da obiđu grad, jer smo ih smestili u hotel koji se nalazi van Užica. Objasnili smo im da u gradu ne postoji odgovarajući hotelski smeštaj i oni su to uvažili“, dodao je Milojević, koji je sa američkim bendom, na njihov zahtev, nastupio u jednoj numeri.

Tokom prve festivalske večeri nastupio je i užički psihodelični bluz i rok bend The Highlanders, čiju postavu, osim Miloša Milojevića – Shommy boy (vokal, gitara, usna harmonika), čine Ignjat Milićević Iggy (vokal, klavijature), Dragoljub Zumberović Matt (bubnjevi) i Novak Stevanović Noel (bas gitara), a taj nastup mogao bi se oceniti kao njihov najbolji koncert u karijeri. Druge večeri, dobru atmosferu napravila je užička grupa Barakude i to u sastavu: Mirko Kremić (bas, vocal), Vojkan Aleksić (bubnjevi), Predrag Popović (vokal) i Branko Aranđelović Ara (gitara, vocal). Festival je završen sjajnim koncertom slovenačkog benda El Kachon iz Dolenjskih Toplica, koji čine Andrej Barbič Krt (gitara, usna harmonika i vokal), Tomi Perinčič (gitara i vokal), Tina Gerbec Radaković (vokal), Dejan Gerbec Radaković Sondža (bas gitara i vokal), Mladen Cetina (klavijature), Žiga Dobravc (bubnjevi) i Primož Malenšek PimpS (udaraljke).

„Mislim da treba da budemo veoma zadovoljni ne samo programom, već i organizacijom i produkcijskim elementima, koje smo ove godine značajno unapredili, jer su bili zahtevniji nego ranijih festivala“ kazao je Milojević. Osim koncerata, bila je priređena berza muzičkih instrumenata, literature i nosača zvuka, prikazan je film o prethodnom festivalu, a u prijatnoj atmosferi rok novinar Žikica Simić govorio je o svojoj knjizi „Električna zastava“ i iskustvima koja su joj prethodila.

Neverovatno iskustvo

„Kad su članovi benda Jefferson Starship saznali da će posle njih nastupiti i moj bend, ponudili su mi da sviram sa njima. Kako se takva ponuda ne odbija, uzeo sam gitaru i usledilo je neverovatno iskustvo. Oni su sjajni i veoma jednostavni ljudi“, svedoči Miloš Milojević Shomy Boy, frontmen užičkog benda The Highlanders.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari