Recitovanje stihova pesme „Kruševo“ koju je govorio glumac Rade Šerbedžija uz muzičku pratnju Vlatka Stefanovskog juče je u selu Gumenje otvorena spomen-kuća makedonske muzičke legende Toše Proeskog.

Spomen-kuća koja je u obliku krsta, daje hronološki prikaz detinjstva i tinejdžerskih godina Proeskog kao i perioda kada je dostigao vrhunac u svojoj umetničkoj karijeri i sadrži 350 originalnih predmeta u vlasništvu porodice nastradalog pevača. Više stotina građana, članova porodice Proeskog i deo političkog vrha države rekao je da je izgradnja spomen-kuće najbolji način da se sačuva karakter i sećanje na Tošeta Proeskog.

– Ljudska smrt nije tačka, samo tačka u životu jednog čoveka – rekao je kako prenose makedonski mediji premijer Nikola Gruevski. Ministarka kulture Elizabeta Kancevska Milevska, ukazala je da je ovo „spomen budućnosti celokupne makedonske kulture“.

Objekat se prostire na površini od 870 kvadratnih metara i delo je arhitekata Dejana Sekulovskog i Dejana Spasenovskog, u saradnji sa Eli Božinovskom. Spomen-kuća Toše Proeskog od danas je otvorena za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari