Otvorena obnovljena kuća najpoznatijeg srpskog izviđača Dragutina Matića 1Foto: BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Spomen kuća najpoznatijeg srpskog izviđača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo otvorena je danas u njegovom rodnom Kaletincu, u opštini Gadžin Han.

Porodična kuća Matića bila je decenijama napuštena, tako da nije mogla da bude obnovljena, već je izgrađena nova, identična onoj u kojoj je rođen i u kojoj je preminuo.

Svečanom otvaranju i osvećenju kuće prisustvovao je veliki broj Dragutinovih potomaka, kao i predstavnici opštine Gadžin Han, grada Niša, Vojske Srbije i Policijske uprave Niš.

Dragutinov praunuk Zoran Matić, komandant Kopnene vojske Republike Srbije general-potpukovnik Milosav Simović i predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović presekli su crvenu vrpcu, a sveštenici Eparhije niške osveštali su spomen dom srpskog ratnika i izviđača.

Zoran Matić je rekao da je porodica opštini poklonila kuću i dvorište kako bi bio napravljen spomen dom.

„Želimo da ljudi dođu i vide kuću, da stanu na prag na kojem smo mi kao deca sedeli“, izjavio je Matić na otvaranju.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović kazao je da su radovi na kući trajali oko šest meseci, a opština je iz svog budžeta, izdvojila spomen kuće 4,7 miliona dinara.

„Kuća je opremljena stvarima koje su već bile u njoj, pa su restaurirane. Neke stvari su poklonili naslednici i komšije“, rekao je Filipović.

Dragutinov praunuk Živorad Matić istakao je da ga pamti kao veoma strogog, disciplinovanog i pobožnog čoveka.

„Bio je u vojsci u konjici, jahao je rame uz rame sa knezom Pavlom. Nije voleo da govori o ratu, ali nam je pričao da budemo pametni, i svesni da imamo samo jednu državu, Srbiju“, izjavio je Živorad Matić.

Dragutin Matić ostavio je iza sebe četvoro dece, a najmlađi Dragutinov potomak na današnjem svečanom otvaranju bio je jedanaestomesečni Ognjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari