Čudesno isceljenje za odabrane – tako bi mogao da glasi alternativni podnaslov za posetioce REX-a dan nakon zvezdanih Ring Ring časova sa Meri Halvorson i Kammerflimmer Kollektief na delu. Bitno promenjene atmosfere i istražujući sve na potezu od zvukova po ivicama čujnosti do onih krupnijih primeraka misteriozne faune glasnog grada u odjeku usamljene sobe, Ring Ring je posvetio komad svog programa iskustvu uzajamnog osluškivanja. Muzičara u sastavu među sobom, a onda i sa publikom. Otuda su oba isporučena komada večeri unikatna remek-dela trenutka i mesta.


Tomaž Grom tako je vlasnik kontrabasa spremnog na svaki zvuk, koji se uostalom proizvodi i samim ljuljanjem instrumenta, škripom poput žamora glasova, u jednom mističnom ritualu koji počinje praktično u tišini i polumraku lampe narandžastog abažura da onda doživi spiritualni zalet uz struganje doboša u rukama Seiđira Murajame. Obojica umetnika čaraju svojim gudalima po instrumentima, tretirajući ih i kao gudačke primerke i kao udaraljke u isti mah. A kada se u sred ove, natprirodnim imaginativnim moćima podignute, tajanstvene piste za uzletanje NLO-ova, čuje cviljenje vrata kroz zidove odnekud spolja – utisak je potpun. Sve jeste postalo muzika.

Der Kreis des Gegenstandes nastavljaju takav kreativni ambijent svojim pak pronicljivim eksperimentisanjem sa bojama, šumovima i ličnom svojskom ekspresijom svakoga ponaosob za trubom, kontrabasom i udaraljkama. Truba je ovde poput oživele kolekcije natprirodnih auspuha, kontrabas kao generator još neiskušenog turiranja i rulanja, dok perkusionista postupa sa svojim kompletom kao vođen gajgerovim brojačem, praveći od njega ring sa peškirom kojim se iskusno tapka po nevidljivom bokseru u njemu. Pravi rašljari podzemnih voda urbanog nemira. Veoma okrepljujuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari