Poljski jazz band ZIEMIA stiže u Beograd 1Foto: Promo

ZIEMIA, poljski jazz band nastupiće u utorak 3. oktobra u 20 časova u Spratu.

ZIEMIA je osnovao gitarista Oskar Tomala 2019. Bend je počeo da radi na kompozicijama Oskara Tomale i Jakuba Vozika u pripremama za koncertne nastupe, ali je, nažalost, pandemija Covid-19 sprečila ove planove. Tokom perioda izolacije, muzičari su, zatvoreni u svojim domovima, slali slobodno koncipirane pesme jedni drugima, što je rezultiralo albumom „Catastropha“ objavljenim na Bandcamp-u.

Poljski jazz band ZIEMIA stiže u Beograd 2
Foto: Promo

Neke od pesama sa ovog albuma predstavljene su u emisiji „Rozmovi Improvizovane” na poljskom radiju Program 2. Od tada bend radi na sopstvenom jeziku improvizacije, što biva primećeno od strane žirija poljskih džez takmičenja.

Ovo je obezbedilo ZIEMIA plasman u finale  na takmičenjima Blue Note Poznan Competition 2021 i Jazz Juniors Competition 2021 tokom kojih su dobili priliku da nastupe na međunarodnom More&Jazz festivalu u Hrvatskoj.

Kao rezultat toga, bend je krenuo na turneju kako bi promovisao svoj debi album, objavljen u julu 2022, pod nazivom „Ziemia Dniem” koji sadrži 7 originalnih kompozicija članova benda.

U septembru 2022. bend je osvojio Gran pri na Jazz Juniors Competition 2022, a evropska turneja je planirana za 2023, uz podršku Jazzpopolsku fondacije. Bend je gostovao u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Koncert u Spratu počinje u 20 sati, a ulaz je na donacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari