Gitar art festival (GAF), dvanaesti po redu, održaće se ove godine od 8. do 13. februara u Sava centru i Kolarčevoj zadužbini. Kao i prethodni, ovogodišnji festival u Beograd doveo je neka od najznačajnijih muzičkih imena, a ono što je specifično su nastupi poznatih muzičkih familija Rotovih, Romerovih i Desiderovih, pa će šestodnevni festival biti poput porodičnog, muzičkog defilea. Favoriti među tridesetak izvođača su i Mariza, Divas, kao i nastup Stefana Milenkovića i Edina Karamazova.


– Festival će biti otvoren 8. februara u Kolarcu nastupom Leata Eduarda a zatim Los Romerosa. Festival je već postao brend koji raste. Sada smo pripremili i CD izdanje prošlogodišnjih nastupa, živ, autentičan zvuk muzičkih velikana – rekao je direktor festivala Boško Radojković na jučerašnjoj konferenciji.

Osim muzičkog dela, GAF ove godine organizuje niz pratećih manifestacija od kojih su neke već završene, poput koncerata u Zrenjaninu.

– Gitar art nije samo muzički već i edukativni festival jer će talentovani i neafirmisani muzičari imati prilike da pohađaju majstorske kurseve, kao i da učestvuju u muzičkom nadmetanju u šest disciplina koje će ocenjivati eminentni muzičari. U hotelu Kontinental imaćemo međunarodni sajam gitare, a u galerijama Blok i Progres postavljene su izložbe „Boje zvuka“ – najavila je Ivana Avžner, sekretarka za kulturu Beograda.

Podršku festivalu, osim sponzora, pružaju i Ministarstvo kulture donacijom od pet miliona dinara. Tradicionalno, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Brazila, Španije i Italijanski kulturni centra učestvuju u realizaciji festivalskog programa.

Na jučerašnjoj konferenciji prvi put ukratko je predstavljen i početak rada Saveza

festivala umetnosti Srbije (SEFA) koji su, kako direktorka Upravnog odbora ove organizacije Biljana Zdravković kaže, pravi ambasadori srpske kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari