Bestidni huligan 1Foto: Radenko Topalović

Naredio je Aleksandar Vučić u nedelju u novosadskom Spensu pobedu svoje liste na svim lokalnim izborima u Vojvodini. I to ne samo da moraju da pobede, već moraju da pobede ubedljivije nego ikada.

Predizborne kampanje su vreme kada se mnogo priča, malo radi, ali se i bori za naklonost birača. Vučić sve to radi godinama unazad. Svakog dana je na TV, retki su dani kada nema šta da kaže, ili da nešto ne misli, a smatra da je to veoma bitno da saopšti svima nama. Jak je na tim rečima, ali njegov najveći uspeh je taj što je uspeo da ubedi ogromnu većinu našeg naroda je da postoji samo on, i niko drugi.

Ovi drugi nemaju ništa od toga. Mogu da pričaju koliko hoće, to nema gde da se vidi niti da se čuje. Isto je i sa radom i borbom. To su, međutim, izabrali, pomirili se sa takvim uslovima, i uprkos svemu, pa i potpisu koji su stavili na papir. Ovu smo priču, doduše, završili i glupo je iznova trošiti reči na nju.

Vučić je neko ko je operisan od demokratije. On je čovek bez trunke stida kada je reč o borbi za opstanak na vlasti. Šta i očekivati od neostvarenog navijača i huligana. Svakodnevno optužuje opoziciju da se ujedinilo i kuso i repato kako bi jadne naprednjake oborila sa vlasti, bez da je pogleda liste koje on predvodi. Lakoća sa kojom on prelazi preko svega onoga što se dogodilo i što je rečeno u prošlost je za zaprepašćenje. Šta su sve protiv njega i SNS govorili radikali, zavetnici, ovi i oni, to bi normalan čovek teško oprostio. Zarada opstanka na vlasti, međutim, daj sve, pa i Šešelja.

S druge strane, na svojim listama, kada već govorimo o velikim temama koje poklapaju one lokalne, Vučić ima najmanje dvojicu lidera stranaka koji su priznali da se u Srebrenici dogodio genocid.

– Međunarodni sud pravde jasno je dao pravnu kvalifikaciju tog dela presudom da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da Srbije nije odgovorna za njega. Tako doslovce piše u presudi i time je sve rečeno. Nijedna deklaracija ili rezolucija ne mogu ni pojačati ni osporiti jasnu kvalifikaciju Međunarodnog suda pravde da se u Srebrenici dogodio genocid – rekao je krajem juna 2015. Rasim LJajić, dodajući da je zločin i kad se negira ono što se desilo u Srebrenici 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

U intervjuu za sarajevski Dan, otprilike u isto vreme, Vuk Drašković je rekao da svako negiranje genocida u Srebrenici, njegovo relativizovanje ili pokušaji opravdavanja zločinima prethodno počinjenih nad Srbima, Srbiju i srpski narod guraju u civilizacijski i moralni sunovrat.

Stvarno je neverovatno i to u ovim odlučnim danima za Srbiju i celi njen svet, kada hoće da nam otmu srce i da nam ostave večnu ranu na duši, Vučić, Šešelj i Zavetnica, zarad opstanka na vlasti ovog prvog, kolabiraju sa onima koji priznaju da se u Srebrenici desio genocid. Ne samo da su svi zajedno, nego napadaju ono malo opozicije koja izlazi na izbore da se udružilo „kuso i repato“ i da podržavaju isto ono što i članovi njihovog stada. Ludilo mozga.

.Živeti u zemlji u kojoj ne postoji opština i grad u kojem na vlasti nije SNS je naša svakodnevica 12 godina. Bojkotom lokalnih izbora 2020. godine, izgubili smo Šabac i Paraćin, iako su predstavnici dela opozicije u tim gradovima učestvovali na njima. Izgubljene su i pojedine beogradske opštine. Sva je prilika da će tako ostati i posle 2. juna.

Zna to i Vučić i zato najavljuje u navijačko-huliganskoj atmosferi pobedu u svakom mestu. Za razliku od svih drugih, on zna rezultate na svim tim lokalnim izborima. Zamislite slom u njegovoj glavi da, primera radi, njegovo ime izgubi izbore u Novom Kneževcu, a kamoli tek u Novom Sadu ili Nišu. Slava Bogu, ako se to desi, ali i tu je u prednosti. Već je zatražio pomoć i od Boga za borbu u Ujedinjenim nacijama. Sigurno je u toj molitvi pomenuo i izbore, jer se zna šta mu je najvažnije, a i patrijarh je njegov pajtos.

Bez obzira na sve, on svom stadu ne da mira. Celu zemlju je doveo u takvo stanje da ljudi poput ovaca izlaze na izbore i sumanuto tragaju za onom listom na kojoj se nalazi njegovo ime. Nema veze ko je kandidat za gradonačelnika, predsednika opštine, odbornike.

Mnogi će reći da sve ovo znamo i da je milion puta ispričano i prepričano. I to je tačno, ali onda je pitanje šta smo preduzeli povodom toga. Samo se delimo i pomažemo mu da bude to što jeste i da radi to što radi. Jednog dana, možda i shvatimo šta i kako treba da radimo.

#izVucicemose

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari