Diki BetsFoto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Diki Bets, gitarista i suosnivač grupe „Allman Brothers Band“, preminuo je, navodi se u saopštenju porodice koje je sa CNN-om u četvrtak (18. aprila) podelio njegov dugogodišnji menadžer. Imao je 80 godina.

„Sa dubokom tugom i teška srca porodica Bets objavljuje da je preminuo Forest Ričard ‘Diki’ Bets. Legendarni izvođač, tekstopisac i frontmen preminuo je ranije danas u svom domu u Ospreju u Floridi, okružen svojom porodicom. Diki je bio veći od života, a njegov gubitak će se osetiti širom sveta. U ovom teškom trenutku, porodica moli za poštovanje naše privatnosti u narednim danima. Više informacija će biti objavljeno u odgovarajućem trenutku“, navodi se u saopštenju porodice, prenosi CNN.

Diki Betsov menadžer Dejvid Spiro rekao je za magazin Roling Stoun da je gitarista imao rak i hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Rodom iz Vest Palm Biča u Floridi, Betsovi rani muzički uticaji uključivali su blugres, kantri muziku i kasnije rokenrol. Zajedno sa basistom Berijem Ouklijem, bunjarima Bučom Traksom i Džejom Džohansonom i gitaristima Gregom i Dvejnom Almanom, bio je rodonačelnik rok zvuka s juga SAD (souther rock) 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Njihov bend „The Allman Brothers Band“, osnovan 1969, važio je za jedan od najuspešnijih u tom periodu, a publika je posebno volela njihov živi album „At Fillmore Eastiz 1971.

Tragedija je zadesila grupu kada je Dvejn Alman poginuo u nesreći na motociklu 1971. godine, a istu sudbinu doživeo je i Beri Oukli godinu dana kasnije. Diki Bets i Greg Alman su postali vođe benda, ali su kreativne razlike i problemi sa drogom doveli do toga da se bend više puta raspadne i onda ponovo krene sa radom.

Nakon decenija snimanja albuma i nastupanja, Bets se 2014. godine povukao iz muzičke industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari