Novi album beogradskog benda Jarboli pod nazivom „Zabava“ od juče je dostupan za besplatno preuzimanje na sajtu exitmusic.tv, a do sutrašnjeg koncerta kojim će promovisati album u Domu omladine Beograda, očekuje se i dvostruka ploča u produkciji „Odličnog hrčka“ i „Digimedije“. Grupu Jarboli osnovali su Boris Mladenović, Daniel i Žolt Kovač i Nemanja Aćimović, početkom devedesetih. U to vreme svirali su nešto što su identifikovali kao ekstremnu pank buku, da bi potom odlučili da se „poprave“ i snimaju pesmu „Industrija oko nas“.

Zajedno sa uvežbanošću, grupa postaje ozbiljnija i dobija veću bazu obožavalaca među ljudima u Srbiji i regionu. Prva kompilacija na kojoj su se pojavili, samizdat „Čizmanoga“, izašao je 1996. u ograničenom i numerisanom tiražu od 50 komada, ali im je uprkos malom tiražu otvorio vrata za prvi studijski album „Dobrodošli“, u produkciji B92, izdat 1999. godine. Nakon „Suvišne slobode“ iz 2001. i „Buđanja proleća“ iz 2006. godine, „Zabava“ je njihov četvrti po redu studijski album. Spot za singl „Podrška je važna“ izdat 2009. godine, kojim su Jarboli najavili novi album, može se pogledati na YouTube-u.

Jarboli sami sebe žanrovski označavaju kao „istočnoevropski rokenrol“, a slušaoci ih svrstavaju pre svega u široku oblast indi popa. S obzirom na to da postoje već 17 godina, diskutabilno je da li ih treba svrstati u Novu srpsku scenu, mada po oceni magazina Popboks značaj Jarbola u ovom trenutku „prevazilazi ideju simpatičnog, blesavog, malog rok benda iz kraja“ i ogleda se u činjenici da oni sami „svojom energijom pokreću beogradsku rok scenu“. U svakom slučaju, radi se o jednom od najuticajnijih savremenih domaćih sastava, tipičnoj grupi koju, osim verne publike, izuzetno vole drugi muzičari. Promotivnim koncertom u Klubu DOB, Jarboli se na neki način vraćaju na „mesto zločina“, odnosno u klub u kome su počinjali i održali neke od svojih najslavnijih živih nastupa. Koncert počinje u 21 čas, a karte su u prodaji na blagajni DOB, po ceni od 600 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari