Na konstataciju da i pasivni potrošači najjeftinijeg televizijskog programa odlično znaju ko je Dejvid Geta, Parižanin i večerašnji gost Beograda je sa odobravanjem i uz široki osmeh klimnuo glavom, potom i slegnuo ramenima, kao da želi i gestualno da se, u izvesnom smislu, opravda. I nema sumnje da bi istog trenutka, na prvi pogled, baš svako – makar i dubioni dežmekasti TV fanatik zavaljen u fotelju i hipnotisan ekranom – mogao da prepozna di džej plavušana, koji u poznatoj „L’oreal“ reklami promoviše kozmetiku za kosu.

Dejvid Geta je ikona haus muzike i di džej i producent koji je paradigmu eklektične industrijske muzičke produkcije komercijalizovao do najviših mogućih instanci. U nevelikoj diskografiji od svega četiri, ali veoma uticajnih albuma, objavljenih u prvoj deceniji 21. veka – Just a Little More Love (2001), Guetta Blaster (2004), Pop Life (2007) i One Love (2009) – Geta je ostvario najimpresivnije tiraže, uspostavio mnoge afirmisane pop kolaboracije – Šakira, Madona, Rijana, Keli Roland, Ejkon, Dženifer Lopez, Estel, Kelis… i osvojio prestižne nagrade, među kojima, upravo ove godine, i nagradu Gremi. Premda preko ekrana i sa stranica ugledne štampe, ostavlja utisak preforsiranog usiljenog pozera, Geta je uživo neposredan, duhovit, čak skroman, kada govori o sebi i sopstvenoj planetarnoj karijeri…

– Tačno je da je moj lik maksimalno komercijalizovan, ali kada su mi prvi put ponudili reklamni ugovor, malo sam razmislio, a potom rekao sam sebi „Hej, što da ne? „, dok su mi moji saradnici sugerisali da je bolje da klinci mene gledaju u reklami, nego neku banalizovanu estradnu koncepciju… Priznajem, nisam mnogo na sve to obraćao pažnju, već jednostavno rešio da ponudama izađem u susret, prvenstveno jer je u reklamnim spotovima korišćena moja muzika, koju su kasnije ljudi širom planete prepoznavali, čak i oni koji nisu moja targetirana elektro publika, koja će u svakom slučaju da dođe na moje žurke, bio ja u nekakvim reklamama lik koji nanosi gel na kosu, ili ne…Uostalom, ja sam bez predrasuda, svi su pozvani na moje žurke, čak i oni koji pre toga nikada nisu čuli nijednu moju pesmu.

Što je malo verovatno, jer je vaša autorska muzika toliko zastupljena i komercijalizovana svuda u svetu. Ipak, vaši lajv setovi su zadržali ekskluzivnost pojedinačnog nastupa…

– Uvek napravimo žurku za pamćenje. Mislim da i u Beogradu ona vaša ogromna Arena uvek bude krcata publikom, koja kao da ne želi da se žurka ikada završi! To zadovoljstvo delim sa publikom, to je obostrano. Osećam kada sam na nekoj energetskoj ravni u interakciji sa publikom, koja najpre prihvata prijatnu meditativnost haus muzike, a posle ceo lajv ekt kulminira do nezamislivih granica. To je vajb koji treba doživeti i osetiti. I čitavi sati i sati proteknu mi kao nekoliko desetina minuta, umor prosto ne osećam. Ponekad mi se čini da je cela žurka u „fast forward“ efektu.

U muzičkom smislu, da li je to izvesno perpetuiranje elektro stereotipa?

– Deluje kao neminovnost da haus muzika posle višesatnog slušanja preraste u monotoniju, ali i to je pravilo koje treba prekršiti. Zato ja i sarađujem sa najpoznatijim pevačicama današnjice, a ove godine sam osvojio i Gremija na osnovu saradnje sa Keli Roland u pesmi „When Love Takes Over“. Znam da nam se ponekad zamera izvesna konceptualna praznina, ali zato vas i pozivam na žurku, a kada sam ja domaćin, nema šanse da gostima bude dosadno.

S obzirom na to da ste ikona napster-youtube muzičke konzumacije, iznenađuje podatak da volite muziku Princa. Jeste li zaista njegov fan?

– Oh, fan! I to najveći na svetu. Obožavam njegovu muziku, u osamdesetim sam odrastao slušajući njegove albume. Princ je ikona. Njegova muzika izlazi iz klišea, nadživeće svako vreme.

Moguća saradnja sa Lejdi Gagom

Dejvid Geta smatra da je još rano proglasiti Lejdi Gagu za ikonu.

– Još je rano za to, ali ima perspektivu, jer je autentična, a drugi nju kopiraju… Bilo je nekih preliminarnih razgovora na temu naše buduće saradnje, ali videćemo – otkriva Geta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari