Šta kažu psiholozi, zašto muzika Tejlor Svift tera na plač ? 1Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Obožavaoci su jedva čekali suze za koje su bili uvereni da će doći s 11. studijskim albumom Tejlor Svift  The Tortured Poets Department, a čini se da su bili pravu. Dvostruki album prvo je njeno izdanje nakon prekida šestogodišnje veze s glumcem Džoom Alvinom, a obuhvatio je osećanja ljutnje, tuge, čežnje i zbunjenosti na koje su njezini obožavatelji navikli, piše CNN.

Stručnjaci kažu da je normalno, pa često čak i korisno povezati se sa srceparajućom muzikom, a Swift je u objavi na Instagramu o albumu dala naslutiti da se i sama slaže s tim.

Ova autorka je čvrstog uverenja da naše suze postaju svete kad dobiju oblik tinte na stranici.

“Jednom kad ispričamo svoju najtužniju priču, možemo je se osloboditi“, navela je Tejlor Svift u objavi.

Ako ste gledali njeno izvođenje All Too Well, onda znate da njeni fanovi uživaju u vrištanju najdirljivijih delova pesme.

A zašto je to tako dobar osećaj?

Odgovor se nalazi u katarzi i potvrdi, tvrdi Arijan Gallidžer, direktorka programa Stress, Trauma and Resilience (STAR) na Državnom univerzitetu Ohio Wexner Medical Center, piše Index.hr.

Korisno je uz druge ljude ponovo proživljavati bolne emocije koje smo svi jednom doživeli.

Čak i ako trenutno niste usred raskida, vraćanje ponovo na te emocije iz prošlih iskustava može pomoći, tvrdi dr. Jaryd Hiser, psiholog s Medicinskog centra Wexner na Državnom univerzitetu Ohio.

„Svi upadamo u zamku izbegavanja tih emocija. Ok je vratiti se u prošlost i ponovo ih proživeti kako bismo nešto naučili iz toga“, rekao je Hiser.
Taj proces može dovesti do boljeg prihvatanja tih iskustava i shvatanja da je u redu ako se nikada niste oporavili od njih, dodao je.

Hiser smatra da bi muzika mogla biti ključna u tome da ljude, koji se inače ne bi osećali sigurnim vraćajući se na ta teška iskustva i emocije, natera da ih ponovno preispitaju.

„Mislim da je to zaista lak put do osvešćenja emocija“, rekao je.

Uspeh Tejlor Svift kada je reč o njenim ljubavnim pesmama možda proizlazi iz njenog pisanja, smatra Galligher i dodaje da, iako u njenim stihovima može biti tuge i gubitka, u njnom radu često postoje teme osnaživanja.

U pesmi s novog albuma, Fresh Out the Slammer, Svift piše o prelasku od toga da se „gubila i uništavala za njegov osmeh“ do toga da je „naučila, da je slobodna i da je izvukla lekcije za budućnost“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

„Mnoge njene pesme zapravo unose ravnotežu u razgovor. I da, neke pesme na neki način ističu ‘ovo je razlog zašto postavljam granicu’, ali često postoje i stihovi koji govore ‘evo kako sam odrasla i promenila se i šta sam naučila o sebi, a možda i šta bih učinila drugačije'“, rekla je Galligher i dodala da misli da je takva vrsta uravnoteženog istraživanja zdrav model.

Svift je čak kontekstualizovala album u svojoj objavi na Instagramu rekavši da izražavanje osećanja u pesmama ne znači da još uvek postoji negativac i heroj. „Nema se zbog čega svetiti , nema poravnavanja računa nakon što rane zacele. A nakon daljnjeg razmišljanja pokazalo se da smo dobar broj njih sami sebi naneli“, napisala je Tejlor Svift.

Koliko god pesme za raskid bile utešne, osnažujuće i povezujuće, ipak ponekad mogu biti i previše za podneti, tvrdi Galligher.
„Ako se u njoj zadržimo predugo, to počinje uticati na našu sposobnost funkcionisanja, a to je svakako razlog za pauzu i možda susret s nekom drugom vrstom muzike“, rekla je.

„Ali zaista, mislim da je za većinu ljudi muzika kanal za pristup vlastitim emocijama. Omogućiti prostor za prisutnost tih emocija jako je važno, a muzika nam stvarno može pomoći da to iskoristimo“, zaključila je Galligher.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari