Rolingstounsi su, u subotu, nastupili prvi put na Glastonberiju – jednom od najvećih svetskih muzičkih festivala, i opravdali svoju reputaciju, uprkos tome što prosek članova ovog benda iznosi 69 godina (frontmen Mik Džeger sledećeg meseca puni 70). Preko 100.000 ljudi je zadovoljno pevalo i igralo uz njihove najveće hitove, tokom dvočasovnog nastupa. Stounsi su svirku započeli sa „Jumping’ Jack Flash“, a završili uz vatromet i „Satisfaction“. Možda najsretniji što su Stounsi konačno nastupili je osnivač festivala Majkl Ivis. Nakon Bijonse, U2, Brusa Springstina i Dejvida Bouvija, koji su nastupili na njegovoj farmi od 365 hektara, konačno je doveo i najveće britanske zvezde, čije je dosadašnje odsustvo najviše bolo oči.

Tokom nastupa Džeger je publici predstavio novu pesmu „Glastonbury Girl“, koju je napisao veče ranije za jednu devojku koju je upoznao dok je gledao Arctic Monkeys. Onih prvih 1.500 hipika, koji su se pojavili na prvom Glastonberiju 1970. godine, teško bi prepoznali sadašnji festival sa brojnim binama (ukupno 58 i 2.000 izvođača), ali i dešavanjima kao što su gađanje paradajzom, anarhistička gimnastika i predavanja iz astrofizike. No, i sada ima dosta posetilaca koje uopšte ne zanimaju glavne bine, već izbegavaju gužvu i gledaju drugačiju ponudu. Među njima je, ove godine, bilo i šišanje u modnim stilovima muzike iz 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih. Prosečni posetilac Glastonberija sada ima 36 godina, a na ovaj muzički festival sve više dolaze cele porodice, pa zato ne čudi što se u okviru festivala nalazi i pravi cirkus.

Vili odustao od nastupa

Reper Vili (34), čije je pravo ime Ričard Kajlea Kouvi, napustio je Glastonberi pre zakazanog nastupa. On je postavio nekoliko poruka preko Tvitera pošto je u petak stigao na festival, žaleći se na vremenske uslove i na to da nije plaćen. Jedna od njih je glasila: „Ne moram da nastupim ovde. Bog zna i ja znam. Sva ova kuknjava ne znači ništa ni meni, ni bogu“. Vili je trebalo da nastupi u subotu na Sonik bini, jednočasovni di-džej slot, i to u poslepodnevnim satima. I ove godine organizatori imaju problema sa lošim vremenom, ali odlazak izvođača sa festivala nije nešto što je uobičajeno za Glastonberi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari