Kanadska grupa Arcade Fire (Arkejd fajr) i američki kantri trio Lady Antebellum (Lejdi Antebelum) obeležili su 53. dodelu Gremi nagrada. Arcade Fire, koji će ovog leta svirati i na Egzitu, dobili su nagradu za najbolji album „The Suburbs“, dok su Lady Antebellum osvojili čak pet trofeja (od šest nominacija) – među kojima za najbolju pesmu i snimak za „Need You Now“. Najveće razočarenje doživeo je Eminem. Ovaj reper je imao čak deset nominacija, ali je morao da se zadovolji sa dva trofeja (rep album „Recovery“ i najbolji rep solo izvođač). Uspešnija od njega je bila Lejdi Gaga sa tri trofeja.


Jedno od iznenađenja je bila i pobeda džez basiste i pevačice Esperance Spalding, jedne od omiljenih umetnika američkog predsednika Baraka Obame, koja je proglašena za najboljeg debitanta pobedivši tako tinejdžersku senzaciju Džastina Bibera. Tokom troipočasovne ceremonije nastupili su rok legenda Mik Džeger, Bob Dilan i diva Barbara Strejsend. Eminem je uživo izveo pesmu „Love the Way You Lie“ sa Rijanom. Veče je započelo odavanjem počasti solu legendi Areti Frenklin, koja se oporavlja od operacije, a među onima koji su izvodili njene hitove bila je i Kristina Agilera. Ipak, najverovatnije će se najviše pamtiti nastup Si Lo Grina koji je otpevao „Forget You“ uz pratnju Gvinet Paltro, koja je imala nezaboravan nastup kojeg je završila igrajući na klaviru.

Pank pioniri Ramones (Ramonsi), britanska glumica i pevačica Džuli Endrjuz i kantri zvezda Doli Parton bili su među izabranim muzičarima koji su dan ranije dobili Gremije za životno delo. Veče pre glavne ceremonije njima su se pridružili džez bubnjar Roj Hajnes, Džulijard, gudački kvartet, Kingston Trio i gospel legenda Džordž Beverli Ši, čiji je bariton i dalje nedirnut iako on ima 102 godine. Ovo je bio naročito značajan momenat za Ramonse koji su utrli put sastavima kao što su Sex Pistols (Seks pistols) i Green Day (Grin dej), ali koji nikada nisu doživeli komercijalni uspeh. Tokom poslednje decenije trojica članova koji su osnovali grupu – basista Di Di Ramoun, gitarista Džoni Ramoun i Džoi Ramoun su preminuli. Endrjusova je iskoristila priliku da skrene pažnju na kresanje budžeta koje pogađa muzičke škole, a Partonova nije mogla da prisustvuje ceremoniji tako da je u video poruci poručila da, iako ima sedam Gremija, radi na novoj muzici i očekuje da „duplira kolekciju“. Hajnes, koji je svirao sa Majlsom Dejvisom, Dizijem Gilespijem, Telonijusom Monkom i Džonom Koltrejnom, i dalje ide na turneje i snima iako ima 85 godina. No, on je „mladić“ u odnosu na 102-godišnjeg Šia koji je došao u kolicima, ali koji i dalje ima moćan glas.

Prvi Gremiji za Mekartnija i Janga

Bivši Bitls Pol Mekartni (68) je dobio svoj prvi solo Gremi za živi snimak pesme „Helter Skelter“. Zapravo, ovo mu je ukupno 14. Gremi, ali ih je deset dobio sa Bitlsima, a ima i dva sa grupom Wings, te jedan za aranžerski rad na numeri „Uncle Albert/Admiral Halsey“ (1972. godine). Kanadski pevač Nil Jang (65) je prošle godine dobio svog prvog Gremija, ali je tek sada dobio zapravo svog prvog Gremija za muziku. Ovoga puta je trijumfovao u kategoriji najbolja rok pesma za „Angry World“, dok je prošle godine nagrađen za umetnički rad kojeg je obavio na dizajniranju omota njegovog boks seta.

Mik Džeger zvezda večeri

Iako nije došao da preuzme svoju Gremi nagradu već samo da peva, glavna zvezda večeri u Stejples centru nesumnjivo je bio čuveni Rolingstons Mik Džeger. Rok veteran je u čast Solomona Burka izveo kultnu numeru „Everybody Needs Somebody to Love“, i za nju je verovatno dobio najveće aplauze i ovacije u odnosu na druge izvođače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari