Za razliku od razvijenog dela sveta, u kojem velike kompanije često sponzorišu umetničke projekte i ulažu novac u kulturu i šou biznis, u Srbiji to nije sasvim uobičajeno. Ipak, poslednjih godina se situacija menja. Kao da sazreva svest o tome da se kultura još kako isplati i da su ovakva ulaganja izuzetno bitna za imidži pozicioniranost kompanija. Jedan od najboljih i najlepših primera svakako je dala Grand kafa, generalni sponzor koncerta Vlatka Stefanovskog i Stefana Milenkovića 22. decembra u Sava centru. Rečje o koncertu koji je izazvao ogromno interesovanje i za koji se karte, kako kažu organizatori, prodaju rekordnom brzinom.

„Naši prijatelji iz Sava centra kažu kako ne mogu da se sete kada se neki koncert ovako dobro prodavao“, kaže Ivan Ivačkovićiz Beogradske kulturne mreže, koja je producent koncerta Vlatka Stefanovskog i Stefana Milenkovića. „Zaista, karte su otišle u rekordnom roku i skoro da ih više nema. Razmišljamo o dodavanju još jednog koncerta, 23. decembra, jer interesovanje ne jenjava. Sjajno je što je Grand kafa imala sluha za ovakav projekat. Znate, kada se umetnošću i biznisom bave profesionalci, onda te dve oblasti mogu da liče jedna na drugu. Vrhunski biznis je neka vrsta umetnosti, a vrhunska umetnost zasluženo postaje veliki biznis. Osim toga, nemojmo zaboraviti da biznis i umetnost najbrže spajaju ljude“.

Slavica Lalović, regionalna menadžerka Grand kafe, kaže kako su u kompaniji ponosni što učestvuju u ovom projektu: „Rečje o dva zaista posebna umetnika koji promovišu upravo onakve vrednosti kakve i mi podržavamo – vrhunske. Njihova muzika ja izvanvremenska, dragocena ne samo za ovdašnju, nego i evropsku i američku kulturu. Mislimo da ta muzika ima osobine kakve poseduje i naš proizvod. Tu je miris tradicije, ali i osećaj za moderno. Lokalna aroma i planetarni kvalitet. Tajna dobre kafe je u savršenoj mešavini, a tajna ovog projekta je u ‘mešavini’ dva umetnika od posebne klase i ugleda“.

Naravno, gospođa Lalovićpominje i poslovne razloge zbog kojih je Grand kafa podržala ovaj projekat: „Koncert Stefanovskog i Milenkovića je nešto što momentalno skreće pažnju i dugo je drži na sebi. Jača pažnja, logično, znači i jače prisustvo u svesti potrošača. Ulaganje u prave kulturne vrednosti uvek se isplati“.

„Svi učesnici ovog projekta moći će sa razlogom da kažu kako su za umetnost ovih prostora povukli potez od vanrednog značaja i da budu ponosni na svoj doprinos kulturi zajednice u kojoj žive i posluju“, kaže Ivan Ivačković. „Pošto Stefan Milenkovićdolazi iz sveta klasične muzike, u kojem se traži stroga disciplina, a Vlatko Stefanovski iz sveta džeza i roka, koji inspiraciju često traži u slobodi i improvizaciji, njihova saradnja je eksperiment par excellence, a eksperiment je glavni smisao i svrha umetnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari