Selekcija Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu 1

Na 21. jugoslovenskom pozorišnim festivalu – Bez prevoda, koji će biti održan od 7. do 14. novembra u Užicu, biće prikazano sedam predstava iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije po izboru selektora Bojana Munjina i koselektora Zorana Stamatovića, direktora, i Nemanje Rankovića, umetničkog direktora Festivala.

Pod sloganom „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“, što je citat iz komada Hamlet, za devet nagrada „Ardalion“ takmičiće se sledeće predstave: „Na Drini ćuprija“, SNP Novi Sad (I.Andrić/Kokan Mladenović), „Pijani“ Atelje 212 (prema komadu Ivana Viripajeva/ Boris Liješević), „Hamlet“, JDP (prema komadu W. Šekspira/ Aleksandar Popovski), „Bela kafa“, Narodno pozorište Beograd (prema komadu Ace Popovića/ Milan Nešković), „Hinkeman“, ZKM Zagreb (prema komadu E. Tollera/Igor Vuk Torbica), „Marija Stjuart“, Narodno pozorište Beograd (prema komadu F. Šilera/ Miloš Lolić) i „Šćeri moja“, CNP Podgorica (prema komadu Maje Todorović/ Ana Vukotić). U čast nagrađenih biće izvedena plesna predstava „Priča o vojniku“.

Istakavši da je selekcija ove godine bolja, nego prethodnih godina, jer je pozorišna sezona bila dobra, Bojan Munjin je istakao da će u Užicu gostovati predstave najboljih reditelja u regionu koji, kako je rekao, čine „ligu pozorišnih masjstora i džentlmena“.

Navodeći da će se festival baviti „vremenom današnjim koje je na apsurdan način izašlo iz zgloba, čineći naš život tragikomičnim, ali i nudeći nam nove tipove borbe za samopoštovanje i očuvanje čovečnosti“, Munjin je nistakao da će pubika videti „različite estetike, žanrove i tipove teatra“.

Pozorišnu smotru u Užicu, koja bi trebalo da okupi sedam najboljih predstava iz regiona, bez obzira na žanr i poreklo pisca, Ministarstvo kulture Srbije je podržalo sa 3,5 miliona, a Grad Užice sa 3,350.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari