Skulpture koje nastaju iz nežnosti kamena 1

Izložba skulptura hrvatskog vajara Petra Hranuelija otvorena je u Galeriji 73 (Požeška 83 a).

Postavku čine dvadeset i tri skulpture koje su nastajale u periodu od 2017. godine do danas, kao svojevrsna retrospektiva i osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se autor bavio u prethodnim godinama.

Skulpture kojima se Hranueli predstavlja su realizovane u kamenu za koji je autor neraskidivo vezan samim svojim poreklom.

Kao umetnik i skulptor Hranueli se formirao na ostrvu Brač, a specifičan odnos koji od detinjstva ima sa bračkim kamenom, ali i bogato skulptorsko nasleđe tog podneblja, na neki način su ga determinisali kao stvaraoca.

Birajući da stvara u kamenu, koji nalazi u svojoj neposrednoj blizini, kao autentičnom i ćutljivom svedoku istorije, autor kao da želi da pokaže da Venera može biti i zagrebačka i sićevačka i prilepska i lička, a da nešto mekano i nežno leži u gotovo svakom kamenu i zarobljeno čeka da se pokaže.

Većina radova koji će biti prikazani u Galeriji 73 nastali su u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije.

Poznat po tome da vezu sa podnebljem ostvaruje kroz odabir kamena, po prvi put Hranueli je radio u kamenu iz Sićevačke klisure.

Osim kamena iz Sićeva, veliki broj radova je realizovan u čuvenom mermeru iz Prilepa u kojem se Petar već godinama majstorski vešto izražava, kako u malim, tako i u monumentalnim formatima.

Petar Hranueli rođen je u Supetru (27. decembra 1975), a do 1994. živeo je u Postirama na ostrvu Braču.

Izlaže od 1994. godine na 55 samostalnih i 107 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, mnoga njegova dela nalaze se u stalnoj postavci muzeja, galerija, privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba će trajati do 26. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari