"Smrt majke Jugovića" otvorila Balkanimu 1

Evropski festival animiranog filma Balkanima otvoren je 1. oktobra u Domu kulture Studentski grad (DKSG) svetskom premijerom domaćeg filma „Smrt majke Jugovića“ Mihaila Dragaša, koji je prikazan van konkurencije za nagrade, a praćen je istoimenom izložbom.

Prve večeri 16. Balkanime prikazan je i prvi deo takmičarskog programa tog festivala, koji do 6. oktobra ukupno nudi 125 kratkih animiranih filmova iz 25 evropskih zemalja, uz niz radionica, predavanja i izložbi.

Publiku su na otvaranju 16. Balkanime pozdravili direktor DKSG-a Boris Postovnik i autor filma „Smrt majke Jugovića“ – prve animirane verzije te epske pesme, nastale u produkciji DKSG-a, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Uz izložbu posvećenu Dragaševom filmu u Maloj galeriji, u Velikoj galeriji DKSG-a otvorena je izložba „Retrospektiva i perspektiva – savremena srpska animacija“.

Za glavni takmičarski program odabrano je 30 filmova iz: Belorusije, Belgije, Hrvatske, Češke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Srbije, Slovačke, Švajcarske, Španije, Ukrajine i Velike Britanije. Među njima su i dva filma Ive Ćirić (Florigami i Smisao), a iz Srbije učestvuje još i Igor Ćorić (Prelazak), koji su i u srpskom takmičarskom programu. Iz regiona su zastupljeni i hrvatski filmovi Imbued Life (Ivana Bošnjak, Thomas Johnson) i One of Many (Petra Zlonoga).

U domaćem takmičarskom programu sa ukupno deset filmova su i Alma (Demir Mekić, Nebojša Petrović), Finder (Aleksandar Petković), LJubav na prvi ugriz (Aleksandra Blagojević), Lov (Goran Rakić), Svetlost (Jovan Rakić) i Niti (Jelena Vučić).

Žiri glavnog takmičarskog programa čine filmski autor i animator Joni Monnisto iz Finske, suosnivač i umetnički direktor Turku festivala animiranog filma, nezavisni animator Piotr Kardas, pokretač i direktor projekta Animation Across Borders (2012) i više festivala animacije u Poljskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, te pisac, urednik, scenarista, kritičar i kulturni aktivista Pavle Zelić iz Srbije.

Festival zatvara radionica „24 sata crtanja stripa“ koja se održava već 15 godina prve subote u oktobru u umetničkim školama, galerijama i kulturnim centrima širom sveta. Ove godine po prvi put se održava i u Srbiji, a organizatorka i realizatorka je Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG. Ulaz na sve programe „Balkanime“ je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari