Reditelj i scenarista Vladimir Perišić član žirija koji će na 77. Kanskom festivalu dodeliti Zlatnu palmu za najbolji kratki film i tri La Cinef nagrade 1Foto promo Filip Lelbruman/Press Area 77th Cannes Festival

Na ovogodišnjem, 77. izdanju Kanskog festivala koje će se odvijati od 14. do 25 maja, jedan od članova žirija zvanične selekcije je i naš reditelj i scenarista Vladimir Perišić, saopštio je juče Press centar najglamuroznije filmske manifestacije u svetu.

Uz belgijsku glumicu Lubnu Kazabal, francusku rediteljku, scenaristkinju i producentkinju Mari Castij Mentjon – Sar, italijanskog producenta i filmskog selektora Paola Moretija, francusku producentkinju i rediteljku Klodin Nugare, Perišić će odlučivati o dobitniku Zlatne palme u konkurenciji za najbolji kratki film, a ovaj žiri dodeliće i tri La Cinef nagrade, u selekciji filmova Kanskog festivala posvećenoj filmskim školama.

U trci za najprestižniju nagradu, kako je najavljeno, ove godine je 11 kratkih filmova iz deset zemalja: Azerbejdžana, Brazila, Bugarske, Kanade, Kine, Hrvatske, Francuske, Kosova, Litvanije, Portugala i Sjedinjenih Država (odabranih od četiri hiljade 420, koliko je pristiglo), a Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje, 25. maja tokom svečane ceremonije zatvaranja 77. Kana, uručiće predsednica žirija Lubna Kazabal.

U selekciji La Cinef, ovaj žiri će ocenjivati 18 filmova iz sveta, koji su juče takođe predstavljeni.

U zvaničnom festivalskom saopštenju, uz biografije svih članova žirija, navodi se da je Vladimir Perišić diplomirao u pariskoj filmskoj školi La Fémis, i da je njegov diplomski rad, kratki film „Dremano oko“, predstavljen u Kanu 2003, u selekciji Cinéfondation.

„Godine 2009. režirao je svoj prvi dugometražni film „Ordinary People“, uzbudljivu ratnu priču koju je napisao sa Alis Vinokur, a prikazana je u zvaničnom programu Nedelja kritike (Semaine de la critique), u konkurenciji za nagradu Kaméra d’Or. Na Kanski festival se vratio 2014. sa omnibusom „Mostovi Sarajeva“, prikazanim u programu Specijalne projekcije, koji predstavlja kolektivni rad trinaest renomiranih evropskih filmskih stvaralaca o istoriji bosanske prestonice, u kojem je Perišić režirao segment „Our Shadows Will“.

Njegov poslednji film „Lost Country“, kako se navodi, vrlo intimna kritička hronika o režimu u njegovoj zemlji devedesetih godina, s velikim uspehom premijerno je prikazana na prošlogodišnjem Kanu, takođe u selekcijii Nedelja kritike. Naturščik Jovan Ginić, za lik glavnog junaka, osvojio je zvaničnu nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca 76. festivala, objavljeno je u Perišićevoj biografiji, uz podsećanje i da je  od 2011. jedan od selektora beogradskog Festivala autorskog filma.

Tokom jedanaest festivalskih dana, u glavnom takmičarskom programu 77. Kana biće prikazana nova ostvarenja oskarovaca i velikih majstora „pokretnh slika“, poput Frensisa Forda Kopole („Megealopolis“), Žaka Odijara („Emilia Perez“), Paola Sorentina („Parthenope“), Pola Šredera („Oh Canada“), Džordža Milera („Furiosa“), Jorgosa Lantimosa („Kinds of Kindness“).

U trci za Zlatnu palmu ove godine je i Dejvid Kronenberg („The Shrouds“), Kevin Kostner („Horizon, an American Saga“), Ali Abasi („The Apprentice“)…, a direktor festivala Tjeri Fremo napomenuo je da bi narednih dana glavnoj takmičarskoj selekciji mogli biti dodati još neki filmovi. Kako se pretpostavlja u francuskim medijima, to se pre svaga odnosi na „Emmanuelle“ rediteljke Odri Divan, i „Hard Truths“ Majka Lija.

Ovim žirijem predsedavaće Greta Gervig, rediteljka prošlogodišnjeg hita „Barbi“, a počasna Zlatna palma biće uručena slavnom američkom reditelju Džordžu Lukasu, 25. maja na ceremoniji zatvaranja 77. Kana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari