„Lost Country“ među troje finalista za najbolji evropski film u izboru Arab Critics Circle: Reditelj Vladimir Perišić uz velikog Akija Kaurismäkija i Matea Garonea 1Foto promo FAF

Film „Lost Country“ reditelja i scenariste Vladimira Perišića nastavlja veliki međunarodni uspeh – u konkurenciji 25 ostvarenja našao se među troje finalista za najbolji evropski film u izboru Arab Critics Circle.

Perišićevo ostvarenje u trci je za nagradu uz filmove slavnih autora, “Fallen Leaves” Akija Kaurismäkija, i “Io Capitano” Matea Garonea, koji su ovogodišnji kandidati svojih zemalja, Finske i Italije, za nagradu Oskar.

U izboru najboljih evropskih filmova učestvuje 85 najistaknutijih i najuticajnijih arapskih filmskih kritičara iz 15 zemalja arapskog govornog područja, a pobednički film će bite proglašen na Filmskom festivalu u El Guni, koji će se odvijati od 14. do 21. decembra.

– Drago mi što su “Lost Country“ posle francuskih prepoznali i arapski kritičari. Pretpostavljam da to znači da je naša priča o odnosu majke i sina pokrenula srca ljudi u različitim kulturama, što je čini univerzalnom. Posebna mi je čast da se film nalazi u društvu sa „Fallen Leaves“ Akija Kaurismakija koga smatram jednim od najvećih živih filmskih autora – izjavio je Perišić.

Podsećanja radi, „Lost Country“ je na ovogodišnjem Kanskom festivalu posle dvadeset osam godina pauze doneo prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji – naturščik Jovan Ginić osvojio je prestižnu nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca festivala, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri „Nedelje kritike“.

U međuvremenu, posle Kana, ovaj rekvijem izgubljenoj zemlji, nekadašnjoj Jugoslaviji, kako je Perišić definisao svoj film, doneo je Giniću nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glavnog glumca na Sarajevo Film Festivalu, Specijalno priznanje žirija na festivalu u Herceg Novom…

„Lost Country“ doživeo je veliki uspeh i u Francuskoj – prikazan je u pariskom Centru Pompidu (u okviru Trajectoires programa koji predstavlja najbolje svetske reditelje mlađe i srednje generacije), potom i u 47 bioskopa širom Francuske.

Za samo četiri nedelje prikazivanja u njihovim bioskopima, francuski kritičari su „Lost Country“ ocenili kao drugo najbolje ostvarenje na repertoaru u jednoj nedelji, u konkurenciji 19 filmova, a nedavno je bio i u glavnoj takmičarskoj selekciji Čikago Film Festivala, u trci za nagradu Golden Hugo.

Domaća publika premijerno je videla „Lost Country“ 24. novembra, na otvoranju Festivala autorskog filma, prva projekcija bila je rasprodata danima unapred, iste večeri organizovano je i drugo festivalsko prikazivanje, i oba puta je ispraćen višeminutnim ovacijama prepunog gledališta mts Dvorane.

„Lost Country“ se od 30.novembra prikazuje u bioskopima širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Radnja ove porodične drame sa elementima političkog trilera događa se 1996, tokom studentskih demonstracija protiv izborne krađe Miloševićevog režima, a priča prati mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji…

Prethodni dobitnici nagrade Arab Critics Circle za najbolji evropski film su “EO” Jeržija Skolimovskog, “107 Mothers” Pétera Kerekeša, “Undine” Kristijana Pecolda, “God Exists, Her Name Is Petrunya” Teone Strugar Mitevske…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari