"Lost Country" Vladimira Perišića drugi najbolji film u francuskim bioskopima u protekloj nedelji: Ocene kritičara najuglednijih časopisa i sajtova, Figaro, Mond, Positif... 1Foto: R. Radosavljevi/Danas

Posle velikog uspeha u čuvenom pariskom Centru Pompidu, gde je prikazan 9. oktobra u okviru Trajectoires programa koji predstavlja najbolje svetske reditelje mlađe i srednje generacije, film „Lost County“ Vladimira Perišića stigao je u 47 bioskopa širom Francuske, i za samo četiri dana prikazivanja, u konkurenciji 19 filmova, kritičari su ga ocenili kao drugo najbolje ostvarenje na repertoaru u protekloj nedelji.

Bioskopska distribucija Perišićeve porodične drame sa elementima političkog trilera, započela je 11. oktobra u najpoznatijim salama u Parizu (Mk2 Beaubourg, Mk2 Bibliothequa, Pathe Convention, Saint Andre des Arts), kao i u Bolonji, Lilu, Bordou, Marseju, Strazburu, Lionu, uz veliku pažnju filmske javnosti i medija.

"Lost Country" Vladimira Perišića drugi najbolji film u francuskim bioskopima u protekloj nedelji: Ocene kritičara najuglednijih časopisa i sajtova, Figaro, Mond, Positif... 2
Centar Pompidu foto Marina Marković

Pariski Le Monde, pored odličnih kritika, objavio je i veliki intervju s Perišićem, a kritike za „Lost Country“ objavljene su u čak 18 dnevnika, najuglednijih filmskih časopisa i sajtova, kao što su Figaro, Liberation, Nuvel observater, Premiere, Les Echos, Telerama, Positif, Les fiches du Cinema, Caniers du Cinema, Ell…

"Lost Country" Vladimira Perišića drugi najbolji film u francuskim bioskopima u protekloj nedelji: Ocene kritičara najuglednijih časopisa i sajtova, Figaro, Mond, Positif... 3
Le Monde

A kritičar magazina Bande a part svoju kritiku za Perišićevo ostvarenje započeo je preporukom: „Pažnja, veliki film“ (Attention, grand film!).

Trenutno najbolji film u francuskim bioskopima, prema ocenama kritičara objavljenih na sajtu Allocine, jednom od najreferentnijih u oblasti filmske umetnosti, „Le Ravissement“ francuske rediteljke Iris Kaltenback, dobio je ocenu 3,9, a „Lost Country“ 3,8, samo 0,1 manje od prvoplasiranog na ovoj listi.

"Lost Country" Vladimira Perišića drugi najbolji film u francuskim bioskopima u protekloj nedelji: Ocene kritičara najuglednijih časopisa i sajtova, Figaro, Mond, Positif... 4
Ocene kritičara za „Lost Country“

Podsećanja radi, Perišićev film je posle dvadeset osam godina pauze doneo prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji na ovogodišnjem Kanu. Prikazan je u okviru „Nedelje kritike“ (La Semaine de la Critiqie), uz glavni takmičarski program najvažnijoj selekciji Kanskog festivala.

Jovan Ginić, koji igra glavnog junaka, osvojio je prestižnu nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri „Nedelje kritike“.

„Lost Country“ je u Kanu dobio odlične ocene kritičara (časopis Screendaily, Positif…), a Ginić je trijumfovao i na Sarajevo Film Festivalu, dobio je nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca, kao i na festivalu u Herceg Novom, gde je osvojio Specijalno priznanje žirija.

Posle Francuske, drama o tinejdžeru koji tokom građanskih protesta 1996/97. protiv izborne krađe Miloševićevog režima doživljava sopstvenu revoluciju, stiže i na repertoar bioskopa u Španiji, a pozvana je i na još tridesetak svetskih festivala.

"Lost Country" Vladimira Perišića drugi najbolji film u francuskim bioskopima u protekloj nedelji: Ocene kritičara najuglednijih časopisa i sajtova, Figaro, Mond, Positif... 5
Positif

Jedno od najvažnijih predstavljanja „Lost Country“ će imati u takmičarskoj selekciji Čikago Film Festivala krajem oktobra, u trci za nagradu Golden Hugo.

Domaća publika premijerno će videti ovo ostvarenje i sjajnog naturščika Jovana Ginića 24. novembra, na otvaranju 29. Festivala autorskog filma.

Prva projekcija u mts Dvorani u 19.30 rasprodata je još prošle nedelje, a zbog velikog interesovanja publike zakazana je druga, iste večeri u 21.30.

„Lost Coutry“ nastao je u produkciji kuća Trilema (Srbija), KinoElektron (Francuska) i Kinorama (Hrvatska), uz podršku Filmskog centra Srbije, a domaći distributer je MegaCom Film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari