Veliki uspeh za našu kinematografiju i film "Lost Country": Jovan Ginić osvojio Nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca 76. Kanskog festivala 1Foto promo Gordan Matić/FCS

Iz Kana je upravo stigla vesta da je Jovan Ginić osvojio Nagradu „Otkrovenje“ koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija „Luj Roderer“, a o njegovoj bravuroznoj ulozi Stefana u porodičnoj drami „Lost Country“ Vladimira Perišića, kanski kritičari su pisali odmah nakon prve premijerne projekcije ovog filma, 22. maja.

Kako je u svojoj kritici ocenila Wendy Ide, kritičarka svetskog časopisa Screendaily, ovaj impresivan, nijansiran film deluje kao priča o odrastanju, kao ispitivanje balkanske generacijske krivice i živopisni portret političara od karijere.

„Glumac amater, Jovan Ginić, je sjajan u ulozi Stefana, sa ljupkim repertoarom adolescentskog ponašanja koje efikasno koristi tokom celog filma“, zapisala je o Giniću Wendy Ide.

Veliki uspeh za našu kinematografiju i film "Lost Country": Jovan Ginić osvojio Nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca 76. Kanskog festivala 2
Foto promo Gordan Matić/FCS

Nagrada „Otkrovenje“ je uspotavljena pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti, i dodeljuje se u okviru prestižnog kanskog programa „Nedelja kritike“, u kojem je i prikazan Perišićev film.

Priznanje za Ginića je i prva kanska nagrada za sprski film posle mnogo godina.

Jovan Ginić u filmu „Lost Country“ igra petnaestogodišnjeg gimanazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti…

Prema rečima Perišića, on je uživao u radu sa mladim glumcima:

„Rad sa naturščicima je za mene najlepši deo rada na filmu. Jovanova posvećenost ovom filmu je bila izuzetna, i ostvario je ulogu o kojoj će se, verujem, dosta pričati. On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatljivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koji sam želeo da ispričam svojim novim filmom“, izjavio je Perišić za sajt Filmskog centra Srbije.

Pored nagrađenog Ginića, u filmu „Lost Country“ igra još troje mladih glumaca-debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović, koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Podsećanja radi, svetska premijera Perišićevog ostvarenja doživela je veoma dobar prijem i odjek u Kanu, gledalište koje je do poslednjeg mesta bilo popunjeno u bioskopu Miramar pozdravilo je ekipu filma dugim i srdačnim aplauzom.

Ovogodišnje, 62. izdanje „Nedelje kritike“ obuhvata jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih se sedam, uključujući i „Lost Country“, takmiče za Gran-pri i druge nagrade.

Žiriju ove godine predsedava francuska rediteljka Odri Divan, laureatkinja Zlatnog lava u Veneciji 2021. godine. Pored Dinanove, u žiriju su nemački glumac Franc Rogovski, filmske profesionalke Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari