Jovan Ginić: Glumac amater koji je zaveo i očarao veliki Kan 1Foto Screenshot YouTube/La Semaine de la Critique

Nisam ni sanjao da ovako nešto može da se desi, s obzirom da u filmu „Lost Country“ Vladimira Perišića prvi put glumim. Ceo Kanski festival, sve što vidim i sva događanja ovde deluju mi potpuno nestvarno. Sigurno je velika čast biti u tom svetu samo i kao učesnik, a kamoli osvojiti nagradu – kaže ekskluzivno za Danas Jovan Ginić, zvanično najbolji mladi glumac 76. Kana.

Prestižnu Nagradu „Otkrovenje“, koju najboljem mladom glumcu Kanskog festivala dodeljuje fondacija „Luj Roderer“, Ginić je osvojio za ulogu petnaestogodišnjeg tinejdžera Stefana, glavnog junaka Perišićeve porodične drame o odrastanju u izgubljenoj zemlji.

Priznanje našem glumcu – amateru, beogradskom gimnazijalcu koji je prvi put u životu stao pred kamere i očarao veliki Kan, predstavlja i prvu kansku nagradu za sprski film posle mnogo godina.

– Stefan je dečko koji je u poberetu, kao što sam ja sada, koji ima hiljadu pitanja a nema odgovore. On je dečko sa tonom misli koje se bore u njegovoj glavi, dečko koji pokušava da nađe izlaz iz svih komplikovanih situacija. Igrajući Stefana pratio sam savete koje mi je Vlada dao. Jednom mi je rekao da moramo da igramo poen po poen, da bismo osvojili meč – kaže iz Kana za naš list Jovan Ginić.

Ali, kako ističe, teško mu je da odlučuje da li bi želeo da se glumom bavi profesionalno.

– Za sada samo želim da uživam u ovom trenutku. Film „Lost Country“ je moj prvenac i moj prvi kontakt sa glumom. Ne znam šta će biti kasnije – kaže naš kanski laureat.

Nagrada „Otkrovenje“ uspotavljena je pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti, dodeljuje se u okviru prestižnog kanskog programa Nedelja kritike (La Semaine de la Critiqie), u kojem je prikazan Perišićev film, i jedna je od tri zvanična priznanja u ovoj selekciji.

Odluku o nagradi donosi žiri  Nedelje kritike, a ove godine su to bili francuska rediteljka Odri Divan (predsednica, laureatkinja Zlatnog lava u Veneciji 2021.), nemački glumac Franc Rogovski, filmske profesionalke Kim Jutani i Minakši Šede, i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

Nagrada nosi me fondacije „Luj Roderer“ (marke čuvenog francuskog šampanjca), koja je sponzor ovog važnog kanskog priznanja.

 

O Jovanovoj bravuroznoj ulozi u drami koja je sa tačke gledišta dečaka i politički triler, odmah posle prve premijerne projekcije, 22. maja u bioskopu Miramar, pisala je Wendy Ide, kritičarka svetskog časopisa Screendaily:

„Ovaj impresivan, nijansiran film deluje kao priča o odrastanju, kao ispitivanje balkanske generacijske krivice i živopisni portret političara od karijere. Glumac amater, Jovan Ginić, sjajan je u ulozi Stefana, sa ljupkim repertoarom adolescentskog ponašanja koje efikasno koristi tokom celog filma“, ocenila je u svojoj kritici Wendy Ide.

A kako je izjavio Vladimir Perišić, Jovanova posvećenost je bila izuzetna.

– Ostvario je ulogu o kojoj će se, verujem, dosta pričati. On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je bila jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatljivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koju sam želeo da ispričam svojim novim filmom – rekao je Perišić.

Jovan Ginić je rođen 28. jula 2007, đak je XIV beogradske gimnazije, živi sa roditeljima i sestrom Vanjom, bliznakinjom, koja u filmu „Lost Country“ ima ulogu redarke u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari