Ovacije u Kanu na premijeri filma „Lost Country“ reditelja Vladimira Perišića 1Foto: FCS promo

Lep, sjajan odjek filma „Lost Country“ na ovogodišnjoj kanskoj „Nedelji kritike“. Sinoć je na Kanskom filmskom festivalu održana svetska premijera novog filma scenariste i reditelja Vladimira Perišića.

Sva mesta u bioskopu „Miramar“ bila su popunjena, a Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom. Vidno zadovoljni reditelj primio je tom prilikom brojne čestitke od filmskih profesionalaca i ljubitelja sedme umetnosti.

Osim Perišića, publici su se poklonili i drugi članovi ekipe, a među njima scenaristkinja Alis Vinokur, mladi glumci Jovan Ginić i Miodrag Jovanović (koji u filmu tumače ključne uloge), hrvatska koproducentkinja filma Ankica Jurić Tilić, hrvatski glumci Marija Škaričić i Dušan Valentić…

Film „Lost Country“ uvršten je, podsećamo, u „Nedelju kritike“ („Semaine de la Critique“), prestižni takmičarski program koji je već tradicionano zvanični deo Kanskog filmskog festivala.

Ove godine 62. izdanje „Nedelje kritike“ donosi jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih će se sedam, uključujući i „Lost Country“, takmičiti za Gran-pri i druge nagrade.

Ovacije u Kanu na premijeri filma „Lost Country“ reditelja Vladimira Perišića 2
Foto: FCS promo

Žirijem programa „Nedelja kritike“ ove godine presedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film „Događaj“ osvojio „Zlatnog lava“ 2021. godine u Veneciji. Program „Nedelja kritike“ traje do 25. maja 2023. godine.

„Lost Country“ je koprodukcija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima.

Radnja filma je smeštena u Beograd 1996. godine, kada tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. Ulogu majke tumači istaknuta srpska glumica Jasna Đuričić.

Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine kada je u programu „Petnaest dana autora“ prikazan „Teret“ u režiji Ognjena Glavonića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari