Film “Lost Country” Vladimira Perišića od 30. novembra u bioskopima: Rekvijem izgubljenoj zemlji, Jugoslaviji, kroz priču o studentskim protestima protiv izborne krađe Miloševićevog režima 1

Posle domaće premijere 24. novembra na otvaranju 29. Festivala autorskog filma, kada je u mts Dvorani zbog velikog interesovanja publike iste večeri organizovana još jedna festivalska projekcija, film „Lost Country“ reditelja i scenariste Vladimira Perišića od 30. novembra kreće u redovnu bioskopsku distribuciju.

Zvaničan početak distribucije biće obeležen projekcijama u Novom Sadu, u Areni Cineplex (u 20h), i bioskopu Cine Grand Delta Planet u Nišu (petak, 1. decembar u 19h), kada će se publici pokloniti ekipa filma.

“Lost Country”, porodična drama sa elementima političkog trilera, prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji…

Podsećanja radi, Perišićev film je posle dvadeset osam godina pauze doneo prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji na ovogodišnjem Kanu. Prikazan je u okviru „Nedelje kritike“ (La Semaine de la Critiqie), uz glavni takmičarski program najvažnijoj selekciji Kanskog festivala.

Naturščik Jovan Ginić, koji igra glavnog junaka, osvojio je prestižnu nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri „Nedelje kritike“.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu Ginić je dobio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glavnog glumca, a na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom Specijalno priznanje žirija.

„Lost Country“ doživeo je veliki uspeh i u Francuskoj – početkom oktobra prikazan je u pariskom Centru Pompidu, u okviru Trajectoires programa koji predstavlja najbolje svetske reditelje mlađe i srednje generacije, a potom i u 47 bioskopa širom Francuske.

Za samo četiri dana prikazivanja, u konkurenciji 19 filmova, francuski kritičari ocenili su „Lost Country“ kao drugo najbolje ostvarenje na repertoaru njihovih bioskopa u protekloj nedelji.

Ovaj rekvijem jednoj izgubljenoj zemlji, nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji, kako je Perišić definisao svoj film, krajem oktobra prikazan je u takmičarskoj selekciji Čikago Film Festivala, u trci za nagradu Golden Hugo, a tu su pozivi i za još tridesetak festivala, kao i distribicija u bioskopima u Španiji početkom proleća.

Pored Jovana Ginića glavne uloge igraju Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Na otvaranju FAF, naša publika ispratila je ekipu filma višeminutnim ovacijama, posebno Jovana Ginića koga je aplauzima četiri puta vraćala na „bis“.

„Lost Coutry“ nastao je u produkciji kuća Trilema (Srbija), KinoElektron (Francuska) i Kinorama (Hrvatska), uz podršku Filmskog centra Srbije, a domaći distributer je MegaCom Film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari