kanski filmski festival 2024Foto: Berzane Nasser/ABACA/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kanski filmski festival objavio je program za svoje ovogodišnje, 77. po redu izdanje, a čini se da će biti prikazani filmovi nekih od najčuvenijih reditelja.

Ovogodišnji Kan tako donosi filmove Megalopolis Frensisa Forda Kopole, Furiosa Džorža Milera, ali i Horizon, an American Saga Kevina Kostnera.

Neki od filmova višeg profila su Kinds of Kindness Jorgosa Lantimosa, u kome ponovo sarađuje sa Emom Stoun i Vilemom Defoom, Oh Canada Pola Šredera sa Ričardom Girom i Parthenope Paola Sorentina sa Gerijem Oldmanom.

Tu je i Emilia Perez Žaka Odijara sa Zoi Saldanom i Selenom Gomez, The Shrouds Dejvida Kronenberga sa Vensanom Kaselom i Dajan Kruger i The Substance Korali Farget sa Demi Mur i Margaret Kvejli.

Pažnju će sigurno privući i The Apprentice Alija Abasija, u kome Sebastijan Sten tumači Donalda Trampa u periodu 1970-ih i 80-ih.

Van takmičarskog dela naći će se i film The Surfer Lorkana Finegana sa Nikolasom Kejdžom u naslovnoj ulozi.

Neki od međunarodnih filmova koji će privući pažnju su Motel Destino Karima Ajnuza, Caught by the Tides Jia-Žang Kea, The Girl With the Needle Magnusa fon Horna i Limonov: The Ballad Kirila Serebrenikova.

77. Kanski filmski festival održava se krajem maja

Prošlogodišnje izdanje festivala oborilo je rekord po broju rediteljki, kojih je bilo sedam, a ujedno je i glavna nagrada otišla rediteljki Žastin Trije za film Anatomija pada.

Ove godine, tu su samo četiri rediteljke: Andrea Arnold sa filmom Bird, Korali Farget sa filmom The Substance, Pajal Kapadia sa ostvarenjem All We Imagine as Lights i Agata Ridinger sa ostvarenjem Wild Diamond.

Holivud ove godine možda neće imati toliko prisustvo kao ranijih, ali će Greta Gervig, rediteljka prošlogodišnjeg hita Barbi, predsedavati žirijem.

Glumice Leticija Doš i Noemi Merlan takođe će predstaviti svoje rediteljske radove, i to u vidu filmova Who Let the Dog Bite? i The Balconettes.

Kanski filmski festival 2024. objavio program, stižu filmovi Kopole, Kronenberga, Lantimosa... 1
Foto: WARNER BROS / Planet / Profimedia

Tjeri Fremo, direktor festivala, istakao je i film Jolande Zauberman The Beauty of Gaza, o trans Palestincima koji prelaze iz Gaze u Tel Aviv, što je napisano pre samog rata.

Napomenuto je i da će u takmičarsku selekciju biti dodato još filmova, a pretpostavlja se da bi tu mogli da budu Emmanuelle Odri Divan i Hard Truths Majka Lija.

Ovogodišnji Kanski filmski festival održava se od 15 do 25 maja, a na otvaranju će biti prikazan film Second Act Kventina Dupijea.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari