greta gervigFoto: Gregory Pace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Greta Gervig, rediteljka filma Barbi koji je zaradio 1,4 milijarde na svetskim blagajnama i devet nominacija za Zlatne globuse, biće predsednica žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2024.

Greta Gervig je već bila u Kanu sa svojim partnerom Noom Baumbahom i 2017. godine, na premijeri njegovog filma The Meyerowitz Stories, ali nikad sama nije predstavljala film.

Postojali su i pregovori da se Barbi emituje na ovogodišnjem Kanskom festivalu, ali to se vremenski nikako nije uklapalo.

Ovaj film kuće Warner Bros. objavljen je 19. jula i postao je veliki hit i film koji je najviše zaradio u godini za nama.

Pored toga što ima najviše nominacija za Zlatne globuse, veruje se da će zaraditi i nekoliko nominacija za Oskara, gde mu mnogi predviđaju uspeh.

„Volim filmove, volim da ih pravim, volim da ih gledam, volim da pričam o njima. Kao sinefil, Kan je za mene uvek bio vrh ono što univerzalni jezik filmova može da predstavlja“, rekla je Greta Gervig.

„Naći se na mestu ranjivosti, u tamnom bioskopu ispunjenom strancima, gledajući potpuno novi film, to mi je nešto omiljeno. Oduševljena sam i počastvovana što ću biti predsednica žirija na Filmskom festivalu u Kanu. Jedva čekam da vidim koja nas sve putovanja iščekuju“, dodala je.

Predsednik Filmskog festivala u Kanu 2023 bio je Ruben Estlund, a Gervig će biti prva rediteljka na ovom mestu na festivalu.

Sa svojih 40 godina, ona je ujedno i najmlađa osoba u toj ulozi još od Sofije Loren, koja je predsedavala žirijem 1966. godine, kada je imala 31 godinu.

Prva ženska predsednica žirija bila je Olivija de Haviland 1965, a značajno je pomenuti i Džejn Kempion, koja je ovu ulogu imala 2014. godine.

„Ovo je očigledan izbor, jer Greta Gervig tako odvažno predstavlja želju za obnovom bioskopa, za šta je Kan svake godine predvodnik, a ujedno i oglasna tabla“, rekli su Iris Knobloh, predsednica Kana, kao i generalni delegat Tijeri Fremo.

„Van sedme umetnosti, ona je takođe predstavnik jedne ere koja ruši baerijere i meša žanrove, tako dižući vrednosti inteligencije i humanizma“, dodali su oni.

Greta Gervig je karijeru započela kao glumica

Iako je započela kao glumica, Greta Gervig se probila kao rediteljka filmom Lady Bird iz 2017. godine, koji joj je zaradio nominaciju za najbolju režiju.

Njen naredni film Little Women takođe je bio veliki hit i takođe je zaradio pet nominacija za Oskara, a Barbi je već oborio mnoge rekorde.

Naredno, 77. izdanje Filmskog festivala u Kanu odigraće se od 14. do 25. maja.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari