Somborski književni festival 21. i 22. maja 1Foto: Promo

Somborski književni festival održava se ove godine 21. i 22. maja na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

Festival će se održati uz poštovanje preporučenih mera zaštite i obavezno držanje fizičke distance svih prisutnih.

Somborski književni festival pokrenut je 2016. godine i odvija se u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Festival je zamišljen kao dvodnevna manifestacija tokom koje će se somborskoj publici predstaviti savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu i okruženju.

Namera Festivala je predstavljanje aktuelne književne produkcije te su gosti relevantna imena iz domena poezije, proze, izdavaštva i kritike – Bojan Krivokapić, Dušan Vejnović, Ana Marija Grbić i Bojan Vasić – prepoznata od strane čitalaca, kritike i žirija najznačajnijih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Uz ovaj primarni aspekt Festivala, šesti put održan je i konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji nudi rešenje za tzv. problem druge knjige mladih pisaca.

Na konkurs je pristiglo dvadeset rukopisa, a žiri u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić izdvojio je rukopis zbirke priča Slomljeni triptih Strahinje Mlađenovića.

Satnica festivala

Petak, 21. maj 2021.

18:00 – svečano otvaranje Festivala i dodela nagrade na Konkursu za drugu autora mlađih od 35 godina Strahinji Mlađenoviću

18:15 – razgovor i čitanje: Dušan Vejnović, Bojan Krivokapić (razgovor vodi Dragan Babić)

Subota, 22. maj 2021.

18:00 – razgovor i čitanje: Ana Marija Grbić, Bojan Vasić (razgovor vodi Tamara Babić)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari