Spuštena festivalska zavesa 30. "Dana Zorana Radmilovića" 1Hubač, Petričević, Radonjić Foto: Pozorište Zaječar

Bezmalo dve nedelje, računajući najpre Festival malih pozorišnih formi, a potom i 30. izdanje „Dana Zorana Radmilovića“ Zaječar je bio centar pozorišnih dešavanja Srbije.

Trud koji su organizatori uložili u pripremu jubilarnog festivala bio je vidljiv na svakom koraku: nagrađivane i kvalitetne, aktuelne predstave iz zemlje i regiona, promocije novih knjiga “naslonjenih” na pozorište, izložbe, stručni skupovi i iz večeri u veče puna pozorišna sala, naravno prema propisanom broju gledalaca, potvrda su da trud nije bio uzaludan i da je, kako je to primetio predsednik Umetničkog saveta festival, Željko Hubač, ekipa pozorišta uspela da prevaziđe i ovu krizu.

-Ono što je najvažnije, za ove poslednje dve godine, čini mi se da smo uspeli da pomerimo festival, pre svega da održimo njegov međunarodni karakter, što nije bila njegova karakteristika pre nekih desetak godina. Uspeli smo da održimo i Festival malih pozorišnih formi, kao sastavni deo festivala. Takođe je bitno i što su prijatelji iz regiona dolazili, dolaziće i dalje. Zaječarski festival će biti vezan za mnoge druge bitne festivale u regionu, tako da će nekom vrstom otvaranja ovih naših života i ovaj festival se otvoriti i još dublje zaći u region i vama, zaječarskoj publici, doneti ono što je, po mišljenju umetničkog saveta, najbolje što u ovom trenutku možete videti u regionu. Jako mi je drago što sa ovim optimizmom, koji je utemeljen u realnim činjenicama, mogu da zatvorim ovogodišnji festival – kazao je sinoć Hubač.

Sinoć su uručene glavne festivalske nagrade – Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, za vizuelni identitet, Nagrada publike za najbolju predstavu i novoustanovljena Nagrada najboljem mladom glumcu.

-Nataša Ninković glumački je suvereno, scenski efektno, duhovitom stilizacijom i specifičnom ekspresivnošću maestralno oblikovala lik Nere – obrazložio je predsednik žirija dr Miroslav Radonjić, svoju i odluku dr Duška Ljuštine i Milana Caci Mihailovića da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Nataši Ninković za ulogu u predstavi „Tre sorele“.

Srečena da lično primi nagradu, u poruci putem video linka Nataša Ninković je zahvalila reditelju Milanu Karadžiću, Zvezdara teatru i kolegama u predstavi, kao i članovima žirija koji su joj “ukazali ovu čast”.

-Ja mislim da svaki glumac sanja odnosno teži svim svojim ulogama da bude prepoznat i da u rukama drži nagradu koja nosi ime ovog velikana, ove legende koji odoleva vremenu i u ovom vašaru svega i svačega postaje još veći i vidljiviji – kazala je Nataša Ninković.

I kod donošenja odluke za Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milanović“ stručni žiri je bio jednoglasan, dodelivši je predstavi „Gospođica Julija“, koprodukciji Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Scenografkinja i kostimografkinja Saša Došen svojim je rešenjima i maštovitim kreativnim radom stvorila osobenu atmosferu predstave i podarila joj upečatljivu vizuelnost, smatraju članovi žirija.

Publika je gotovo maksimalnom ocenom 9,82 ocenila predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koju je po tekstu Tijane Grumić režirala Sonja Petrović, a novoustanovljeni novinarski žiri za dodelu nagrade najboljem mladom glumcu odlučio je da laureat bude Sonja Isailović za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin“.

Tatjana Njažić, Olivera Milošević i Borka Golubović Trebješanin svoju odluku obrazlažu ovako:

– Ako bi trebalo njeno glumačko postignuće sažeti u nekoliko reči, to bi između ostalog moglo biti da je svojom punokrvnom kreacijom otvorila i pitanje – da li je danas sloboda zapravo postala (samo) druga reč za situaciju u kojoj nemamo šta da izgubimo. Darom, punoćom, harizmom otelotvorujući Dženis Džoplin kao pozorišni lik donela je Sonja Isailović i iskreni, snažan bunt. Učinila ga i delom našeg života. Upravo potpunom posvećenošću celim svojim bićem darivala nam, kroz ovu svoju ulogu, harizmatični elan vital – navodi se u obrazloženju novinarskog žirija.

Laureati na žalost, zbog obaveza na pripremama predstava, snimanjima, gostovanjima nisu sinoć bili u Zaječaru.

Izuzev Suzane Petričević glumice u nagrađenoj monodrami „Poslednja šansa“ na Festivalu malih pozorišnih formi.

-Velika, velika čast i zadovoljstvo je biti večeras tu pred vama ovako punih ruku narode moj, što bi rekoZoran Radmilović. U Zaječaru nema polovnog naroda, a naročito nema polovne publike tako da vam se zahvaljujem na najvrednijoj nagradi koju jedan glumac može da dobije, nagradi publike. Čestitam organizatorima ovog sjajnog festivala koji u ovom strašnom trenutku pandemije zaista vraća dostojanstvo profesiji. Hvala vam, sve najbolje i da trajete – poručila je sa pozorišne scene sinoć Suzana Petričević.

Premijerom „Pokondirene tikve“ zaječarskog teatra koja je igrana u čast nagrađenih, nakon dodela nagrada, spuštena je zavesa na 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari