Srpski slučaj političke karikature 1Foto: Marina Umihanić

„Velikani srpske karikature Predrag Koraksić Corax i Dušan Petričić prvi put u LJubljani zajedno će održati radionicu o političkoj karikaturi, sa posebnim naglaskom na aktuelnom političkom trenutku u Srbiji, gde obojica žive i rade“, najavljeno je iz Srpskog kulturnog centra u LJubljani, u čijoj organizaciji Corax i Petričić 21. marta gostuju u Dvorani geografskog muzeja.

„Meta njihovih oštrih pera su oni koji su na vlasti i koji imaju moć u svojim rukama, kao i društvene pojave koje su neposredan odraz načina vladanja establišmenta. Najpoznatiji srpski karikaturisti govoriće o tome šta je danas politička karikatura, koji su elementi dobre karikature i kako se ona menjala tokom istorije, kao i o njenoj ulozi, značaju i moći u društvu i u društvenim promenama i revolucijama, čiji je verni pratilac.

Kao satirični novinarski žanr, karikatura je iako smešna, vrlo ozbiljna i efektna, zato je s jedne strane često na meti moćnika, a s druge je sredstvo političkog otrežnjenja i mobilizacije za društvene promene. Smejanje političarima u Srbiji ima svoj istorijski kontinuitet, a na radionici će se legendarni karikaturisti usredsrediti na komentarisanje političke karikature od režima Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića.

Posebnu pažnju posvetiće ulozi karikature u aktuelnim masovnim antivladinim protestima u Srbiji“, navodi se u najavi gostovanja dvojice beogradskih karikaturista, koji će se u LJubljani predstaviti i nizom svojih karikatura objavljenih u srpskim časopisima i predstavljenih na izložbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari