Stradun uvršten među “Blaga evropske filmske kulture” 1Scena Walk of Shame snimljena u Dubrovniku, Profimedia

Evropska filmska akademija pokrenula je odeljenje za baštinu, a u popisu pod nazivom Blaga evropske filmske kulture dodala je 22 nova mesta, među kojima i dubrovački Stradun, saopštio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), prenosi Index.hr

Jedan je od prvih koraka novog odeljenja za evropsku filmsku baštinu, pod vođstvom Paskala Edelmana, je početak izgradnje panevropske mreže filmske baštine koja će povezivati kinoteke, filmske arhive i institucije u razmeni informacija o jubilejima filmskih umetnika, filmova, institucija ili specifičnim temama relevantnim za istoriju kinematografije u različitim evropskim zemljama i regijama.

Evropska filmska akademija nastojaće da odsada aktivno povezuje različite inicijative i učini ih mnogo vidljivijim među ljubiteljima evropskog filma.
Jedna od prvih aktivnosti novog odeljenja uoči ovogodišnje 35. dodele Evropskih filmskih nagrada biće dodavanje 22 nova mesta na popis Blaga evropske filmske kulture, čime će se ukupan broj baštinskih mesta popeti na 35.

To je Akademijin popis mesta od simboličkog značaja za evropsku kinematografiju, to jest mesta od istorijske vrednosti koja treba održavati i štititi, kako u sadašnjosti, tako i za dobrobit budućih naraštaja, stoji u saopštenju.

Stradun kao filmski set – Od konjice mesksičke vojske do “Star Wars”letelelica glavnom ulicom Dubrovnika

U svojoj stogodišnjoj filmskoj istoriji dubrovačke ulice, zidine i palate bile su inspiracija brojnim filmskim umetnicima, podseća Index.hr.

Jedinstvena očuvanost arhitektonskog sklada Dubrovnika, a posebno njegove glavne ulice Straduna, pruža raznovrsnost filmskog izraza, ističe istoričar Ivan Lujo u tekstu Stradun kao filmski set.

Stradunom tako prolazi konjica meksičke vojske u eurowesternu Ukus nasilja (Le gout de la violence, 1961.), a nešto kasnije i okupatorska fašistička vojska u domaćem filmu Okupacija u 26 slika (1978.), inspirisan stvarnim događajima iz Drugog svetskog rata.

Uz minimalne izmene Stradun se lako pretvara u Goyin Madrid (Goya – oder Der arge Weg der Erkenntnis, 1971.) ili papinski Rim (The Pope Must Die, 1991.). Nisu ga zaobišli ni superheroji, poznati Kapetan Amerika (1990.) i nešto manje poznata, ali jednako uspešna Tri fantastična superčoveka (The Three Fantastic Supermen, 1967.)

U novije vreme popularizacije Dubrovnika kao filmske lokacije, središnju gradsku ulicu preleću letelice iz daleke galaksije (Star Wars: The Last Jedi, 2017.) pa njom marširaju pobunjenici predvođeni Robinom Hoodom (Robin Hood, 2018.), podsetio je Ivan Lujo.

Da podsetimo u Dubrovniku je sniman i čuvena serija „Game of Thrones“, a čuvena scena Walk of Shame snimljena je ulici koja se nalazi uz sam Stradun.

Sam grad uveo je brojne filmske ture tokom leta, tako da su se na listi našli zasluženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari