Štulićeva prava nisu prekršena, o tome postoje ugovori

Povodom objave nekadašnjeg frontmena Azre da mu SOKOJ i ZAMP duguju milione

Ostavite komentar


  1. Znaci ako neko nije registrovan u nekoj organizaciji za zastitiu prava ( navodno ) on nema prava na svoje delo kao autor samostalno?
    Da li sam ja nesto pogresno protumacio ili je ovo ludilo epskih razmera sto pise u obrazlozenju.
    Vrlo je jednostavno, ako je bilo ko izdao od 1982 bilo sta cega je Stulic autor ON NA PROCENAT IMA PRAVO. Ako mu je neko uskratio to pravo, recimo Jugoton koji smatra da je to njihovo a ne Stulicevo, i izdao njigov rad kao svoj, to je onda takodje zasticeno zakonom.
    Klasicna spin prica i utaja profita od autora.

    1. Nije ovde stvar da li je neko, i ko, od 1982. izdao Štulićeva dela – to je pravni odnos tog izdavača i Štulića.
      Stvar o kojoj piše Štulić su tantijeme od javnog emitovanja njegovih (Štulićevih) dela (pesama/albuma), ma ko da je izdavač, od 1982. godine. Tu naknadu, i Štulić, i svaki drugi autor, ostvaruje posredstvom organizacije za kolektivno ostvarivanje prava, a to je SOKOJ ili neka druga organizacija čiji je autor član. Dakle, za vreme u koje je autor, pa i Štulić, bio punopravni član organizacije za kolektivno ostvarivanje prava, dobijaće naknadu za emitovanje od te organizacije na godišnjem nivou. Ako nije dobio, a bio je ili jeste član, može da tuži tu organizaciju, da traži naknadu/e (bez obzira na iznos/e) i da dobije spor pred sudom.
      Naravno, može autor, pa i Štulić, i bez organizacije (SOKOJA, ili neke druge) – samostalno da ostvaruje svoja autorska prava od javnog emitovanja svojih dela. U tom slučaju autor mora to da učini od svakog emitera pojedinačno sa tačnom, pouzdanom konkretnom evidencijom ko je i koliko puta emitovao, i koja njegova dela (pesme).
      Sad je, valjda jasno i laicima.

    2. Kao prvo, agencija, zavod ili organizacija koja bi štitila njegova autorska prava ne radi to po automatizmu niti besplatno. Oni imaju svoje ljude i na terenu i nastoje pratiti koliko se njegovo autorsko djelo izvodi (uživo, elektronički, na radio postajama…) pa je logično da im je u interesu naplatiti što više, samo kad bi imali ugovor s autorom. Raskidom ugovora, on je njima praktično zabranio da štite njegova prava. Uostalom, SOKOJ ili ZAMP nisu izvođači i nemaju nekakvu obvezu prema njemu.

  2. Imam resenje. Otvorim kafic u kome pustam samo muziku ciji je autor Branimir Dzoni Stulic. Onda SOKOJ o OFPS tu nemaju sta da traze i naplacuju svoja potrazivanja. Isto je i sa ostalim javnim ivodjenjima.

  3. Pa dobro, otkud onda onaj „copyright claim“ od strane SOKOJ-a za pjesmu „Džoni budi dobar“? I nakon što su pregledali Štulićevu zahtjev da se taj „claim“ odbije, nastavili su da tvrde isto što se lijepo vidi iz screenshota koji je priložio… Dobro čovjek kaže, bezočno lažu i tačka.

  4. Lopovi! Apsolutno je pravo svakog coveka da ne pripada nijednoj organizaciji! U SOKOJU sedi i placena je i zaradjuje netalentovana ,zlobna i zavidna polupismena bagra!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.