Svečano zatvoren 27. Festival evropskog filma Palić 1Foto: Ivica Vojnić

Svečanom ceremonijom dodele nagrada najboljim evropskim ostvarenjima i prikazivanjem filmova „So od suza“ francuskog reditelja Filipa Garela i rusko-srpske koprodukcije „Hotel Beograd” u režiji Konstantina Statskija van konkurencije večeras je zatvoren 27. Festival evropskog filma Palić.

„Za mene je film nešto što se pravi za bioskopsku dvoranu, za veliko platno, uz prisustvo publike. To je jedna velika pobeda našeg festivala za ovu godinu. Ponosan sam zbog toga što smo i u veoma komplikovanim uslovima, gde nam je malo toga išlo na ruku, uspeli da napravimo festival koga se nećemo stideti, kakav je u tradiciji našeg festivala koji traje već punih 27 godina”, rekao je direktor festivala Radoslav Zelenović.

Selektor Glavnog takmičarskog programa Nenad Dukić zahvalio se posetiocima ovogodišnjeg izdanja Festivala evropskog filma Palić istakao je koliko je teško bilo organizovati ovakvu manifestaciju, uz šta je zamolio da se publika pozdravi aplauzom jer je i tokom pandemije smogla snage da prisustvuje festivalu.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, takođe je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem iako je, kako je istakao, ovo najteža godina za filmsku umetnost.

Nagrada Zlatni toranj za najbolji film iz Glavnog takmičarskog programa pripala je norveško-švedskom filmu „Nada”, u režiji Marije Sedal.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je rediteljki Agnješki Holand, za režiju filma „Šarlatan” u češko-irsko-poljsko-slovačkoj koprodukciji, takođe iz Glavnog takmičarskog programa.

 Specijalno priznanje 27. Festivala evropskog filma Palić dodeljeno je nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji „DAU.Nataša” u režiji Ilje Kržanovskog i Jekaterine Oertel.

Poljski film „Ubij, pa napusti grad” u režiji Marijuša Vilčinskog jednoglasnom odlukom Međunarodnog žirija kritike proglašen je za najbolji film u okviru takmičarskog programa Paralele i sudari.

FIPRESCI žiri je doneo odluku da se za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg festivalskog izdanja proglasi film „Znoj“ reditelja Magnusa Von Horna.

Svako od dobitnika nagrada se publici obratio putem video poziva, ističući značaj ovakvih festivala i čestitajući na dobroj organizaciji uprkos uslovima pandemije.

Gosti festivala su bili i reditelj filma „18% sive“ Viktor Čučkov i scenaristkinja i glumica Dolja Gavanski, koja je u programu bila zastupljena i kao rediteljka ostvarenja „Dan žena“ u selekciji Novog evropskog dokumentarnog filma.

Nakon svečane dodele nagrada, u okviru Glavnog takmičarskog programa van konkurencije prikazan je film „Hotel Beograd“ u kojem glavne uloge tumače srpska filmska zvezda Miloš Biković i ruska glumica Dijana Požarskaja.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 12. do 18. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću.

U okviru festivalskog programa, publici je predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari