Sviđa mi se demokratizacija televizije 1

Treća sezona originalne AMC-ove serije „Into the Badlands“ emituje se četvrtkom u 22.45 na ovom kanalu. Interesantna mešavina apokaliptične priče i mističnih borilačkih veština već je u prvoj sezoni (emitovanoj 2015) zabeležila veliku gledanost.

Sa rastom popularnosti povećao se i broj epizoda po sezoni, te ih u trećoj ima 16, a potpisan je i ugovor za snimanje četvrte sezone.

Treće poglavlje priče „Into the Badlans: prati Sanija (Danije V iz filma Tomb Raider), koji sada živi izvan svih baronija u nameri da zaštiti svog malog sina Henrija, nakon smrti Veil. Međutim kada Henri oboli od misteriozne bolesti, Sani je prisiljen da udruži snage sa Badži (Nik Frost, film Shaun of the Dead) i vrati se u Badlands, gde Udovica (Emili Bičam, film Daphne) i Baron Čau (Elianor Matsura, film Wonder Woman) vode rat koji je destabilizovao ceo region. Bez Tildine (Eli Joanides, serija Parenthood) i Valdove (Stiven Lang, film Avatar) podrške, Udovica mora da pronađe nove saveznike u Lidiji (Orla Bredi, serija Fringe) i Natanijelu Minu (Šerman Augustus, serija „Westworld“) – bivšeg regenta koji je izgubio ruku u okršaju sa Sanijem i Badži u drugoj sezoni. Kada misteriozni nomadski vođa po imenu Pilgrim (Babu Kejsi, serija „Guerilla“) sa misijom da obnovi Azru i donese novu eru „mira“, stari neprijatelji moraju da se udruže da bi sačuvali Badlands.

Razgovarali smo sa irskom glumicom Orlom Bredi, koja u seriji tumači lik Lidije.

* Po čemu je uloga Lidije značajna za vas?

– Lik Lidije je izuzetno zanimljiv i kompleksan. To je žena koja je imala sve muža, vlast, položaj, moć i sve je izgubila, a tome je posvetila ceo svoj život. Tu se može povući paralela sa mnogim ženama i njihovim životima. Videćemo kako će scenaristi dalje razvijati Lidijin lik, ali upravo zbog te neizvesnosti koju sobom nosi volim što tumačim taj ženski lik.

* Koliko je nova estetika TV serija promenila i ulogu žena u njima? Da li glumice imaju više prostora nego pre?

– Da, ali ne dovoljno. Ima sličnosti u položaju žena i obojenih na velikim i malim ekranima i u pozorištima, to pitanje da li im se daje dovoljno prostora se stalno postavlja. Situacija se ipak popravlja, ta neravnoteža polova je još uvek prisutna, ali radi se na tome da se prevaziđe. Nadam se da ćemo se još malo civilizovati u narednih nekoliko decenija.

* Kako se serija Into the Badlands u kojoj glumite menjala?

– U prvoj sezoni se počelo skromno, a onda se priča postepeno proširivala i poprimala i dobila oblik koji danas ima. Pojavili su se novi različiti likovi, dešavaju se ratovi. Ali, glavna potka cele serije je odlična i jaka priča.

* Nekoliko puta ste nominovani za značajna glumačka priznanja, koliko mislite da su nagrade važne?

– O tome ni ne razmišljam, jednostavno radim svoj posao i važno mi je da ga dobro uradim, mislim da je zaista loše ako se razmišlja o tome hoćete li dobiti neku nagradu ili ne, važno je da kad radite uradite posao najbolje što možete.

* Lik koji tumačite je ozbiljan dramski lik. Šta je važno kod pripreme takvih uloga?

– Zanimljivo pitanje. Mislim da je važno da sami ne presuđujete liku koji tumačite, već da pokušate da ga razumete. Ponekad glumite likove koji rade stvari koje vama u običnom životu ne bi pale na pamet. Važno je prihvatiti samog sebe i zamisliti da možete da uradite razne stvari. U svima nama ima i dobrog i lošeg, samo je stvar u tome koliko šta možemo da osvestimo. Kada to uradite onda dobro možete da odigrate ulogu.

* Preti li glumcima opasnost da ih reditelji ukalupe u određeni tip uloge?

– Zaista to nisam iskusila, neki pokušavaju da vas ukalupe, ali na vama je želite li da na to pristanete. Kad sam bila mlađa, nudili su mi istu vrstu uloga, ali ako mi se nisu dopadale ili mi nisu ležale, odbijala sam ih, onda se pojavi neko drugi i ponudi vam ulogu koja vam odgovara.

* Da li je gledanje serija na zahtev promenilo glumu kao takvu?

– Da, mnogo toga se promenilo. Kad sam počinjala da radim, u Irskoj je postojala jedna televizija RTE, slovima i brojevima, jedna. Ako je na televiziji emitovana drama, onda se podrazumevalo da su je svi videli, ako ste snimali za Bi-Bi-Si, sutradan su vam svi prilazili na ulici i govorili o tome. Danas je s druge strane mnogo platformi i TV stanica da ih ne nabrajam redom. Više se radi, više serija se snima. Publika voli svoje serije i što je još važnije publika je postala internacionalna, imate fanove iz svih krajeva sveta. Mislim da je sve to dobro. Sviđa mi se ta vrsta demokratizacije televizije.

* Stalno se priča o sveprisutnoj televiziji, volite li pozorište?

– Da, počela sam u pozorištu. Godinama sam bila pozorišna glumica, imala sam divne uloge, pogotovo sam volela da igram u Čehovljevim komadima, kad sam počinjala, malo toga se u Irskoj snimalo, pa sam svako veče izlazila na scenu uživala da igram u pozorištu koje obožavam i nema toga što može da ga zameni. Ali, nisam radila u pozorištu već nekoliko godina. Volim ga, nedostaje mi.

* Da li postoji neka pozorišna uloga koju niste odigrali a voleli biste?

– U komadu „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ upravo nju. Njen očaj je izuzetno intrigantan, izazovan i zanimljiv.

Lična karta

Irska glumica Orla Bredi (1961) studirala je glumu u Školi Filip Gaulije u Parizu, vrativši se kući u Dablin dobila je ulogu Adele u „Domu Bernarda Albe“ u pozorištu Gejt. Od tada do danas radila je i radi na obe strane Atlantika na filmu, televiziji i u pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari