Ovo je doba godine kada najpoznatiji svetski muzičari inkasiraju dodatne (basnoslovne) sume novca na svoj konto, a zahvaljujući komponovanju novih, aranžiranju postojećih čuvenih božićnih i novogodišnjih pesama, neretko u naizgled nespojivim duetima, a koji su se uvek dobro „prodavali“. Iako nastale u crkvenim okvirima isprva, u narodu su se održale kroz običaje korinđanja, kako kod nas, tako i u svetu gde se ovaj praznik obeležava.

Kako za Danas ističe čuveni ovdašnji muzičar i pevač i po obrazovanju etnomuzikolog Zafir Hadžimanov, razlika kod nas u odnosu na Zapad je što je tamo ova tradicija ispoljenija i praktikuje se i van crkve i domova koji slave Božić pa je time tamo dobila i svoju komercijalnu notu.

* Od nastanka tradicije pevanja božićnih pesama prošlo je mnogo vremena, božićna pesma se, u skladu sa vremenom, menjala. Možemo li da se osvrnemo na ovu tradiciju na našim prostorima, koliko se promenio njen 'duh' ali i namena?

– Božićne pesme su u našim pravoslavnim krajevima usko vezane za crkveni obred, za religiozne proslave praznika i slobodno možemo reći da neke posebne tradicije nema. Božićne pesme se retko ili nikada ne pevaju po klubovima, dansinzima, kafanama… Za razliku od nas, katolici, protestanti i ini pevaju i slave Božić podjednako intenzivno i u kući, i u javnosti, i u crkvi i imaju mnogo veoma popularnih pesama na temu Hristovog rođenja… Oni su u božićne pesme svrstali i pesme o zimi, snegu, sankanju, grudvanju i, naravno, ljubavi…

* Pomenuli ste kako su neke od najpoznatijih pesama upravo božićne pesme koje su izvodili neki od najistaknutijih muzičara. Podsetimo se nekih od najlepših i najpopularnijih pesama posvećenih Božiću, a ponovo na našim prostorima – ko ih je izvodio?

– Mislim da ne postoji cenjen pevač na zapadu koji nije snimio specijalan album sa božićnim pesmama od neprevaziđenih Krosbija, Sinatre, Elle… do današnjih rokera. Od „Silent night“ do „Let it snow“. To su uglavnom lepe i umetnički zahtevne pesme, pa ih ovi poslednji vešto izbegavaju da se ne bi obrukali. Čast izuzecima! Izvinjavam se fanovima roka!

* Svetska pop muzika obiluje božićnim pesmama (koje se u ovo doba godine i nalaze na vrhovima lista..). Zbog čega domaća pop muzika nikada nije imala ovakav trend?

– Pa, rekoh već, ovde se Božić slavi drugačije. Teško je i zamisliti Toma Džonsa, mada eksterijerom podseća na drvoseču, kako ide na Avalu u šumu po badnjak, a još teže Drljaču i Eru kako na Brodveju sa Lejdi Gagom i Madonom pevaju „Marry Chrismas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari