Troje pijanista, jedan orkestar i jedan dirigent:Novi „maraton“ u Beogradskoj filhamoniji povodom 150 godina od rođenja Sergeja Rahmanjinova 1Foto: Marko Djokovic

Za večerašni koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca Beogradska filharmonija pripremila je specijalan „Rahmanjinov maraton“ povodom 150 godina od rođenja ovog čuvenog ruskog kompozitora, pijaniste i dirigenta

Na programu su prva tri Rahmanjinova klavirska koncerta koje sa BGF i dirigentom Gabrijelom Felsom izvode tri pijanističke zvezde – Petr Limonov, Olga Šeps i Ana Fedorova.

„Prva tri klavirska koncerta Rahmanjinova sviraju različiti pijanisti, a publika ima priliku ne samo da prati njegov razvojni put u rasponu od dve decenije, već i da čuje tri različite interpretacije umetnika različitih senzibiliteta i stilova sviranja.

Na početku ’Rahmanjinov maratona’ nastupa Petr Limonov za kog kritika kaže da poseduje duboku senzibilnost, superiornu muzičku inteligenciju i impresivnu pijanističku snagu.

On posle Klavirskog koncerta broj 1 ’štafetu’ predaje Olgi Šeps i njenoj interpretaciji narednog koncertantnog ostvarenja koje je proslavilo Rahmanjinova.

Beogradska publika će imati priliku da čuje pijanistkinju koja sa velikim uspehom nastupa u svetski poznatim koncertnim dvoranama.

Trijumfalno finale ’Rahmanjinov maratona’ kruniše remek delo klavirske literature, čuveni „Rah 3“, čiju je slavu proneo i Oskarina nagrađen film „Sjaj“ iz 1996. o australijskom pijanisti Dejvidu Helfgotu.

Opravdanu famu oko najblistavijeg primera klavirskog žanra kosmičke snage, tehnički toliko zahtevnog da se u njega ne upuštaju lako ni najspretniji pijanisti, prikazaće velika zvezda Ana Fedorova“, najavljeno je iz BGF.

U Filharmonijii kažu da su radne probe za „Rahmanjinov maraton“ bile otvorene i posebno uzbudljive za tinejdžere iz beogradskih gimanzija, za koje je “šef-dirigent BGF Gabrijel Felc pripremio specijalno ‘vođenje’ kroz muzički izazov Beogradske filharmonije, približavajući im genijalnost Sergeja Rahmanjinova”.

Rahmaninov je inače Felcov omiljeni kompozitor i pijanista Ta „ljubav“ započela je još u Felcovim studentskim danima, a on je danas jedan od najpoznatijih izvođača Rahmanjinovih simfonija među dirigentima.

U BGF objašnjavaju i da je “ideja o ‘Rahmanjinov maratonu’ kojim se slavi virtuoznost, jedan od originalnih načina da se u stogodišnjici od nastanka orkestra pomeri još poneka granica”.

Osim 150 godina od rođenja ove godine obeležava se i osam decenija od smrti Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova (Semjonovo 1873 – Beverli Hils 1943), koji se smatra jednim od najvećih pijanista 20. veka, čemu su doprineli njegov osećaj za ritam i gotovo legendarne tehničke mogućnosti – njegovi dugi prsti pokrivali su 12 oktava.

Kao kompozitor Rahmanjnov stvorio je, između ostalog, četiri klavirska koncerta, tri simfonije, dve klavirske sonate, tri opere, 24 preludija, više horskih dela, rapsodiju na Paganinijevu temu…

Njegova dela, stilski pripadaju poznom romantizmu, ali su pod primetnim uticajem Frederika Šopena i Franca Lista.

Rahmaninov je napustio Rusiju 1908, kad se preselio najpre u Italiju, a potom u Nemačku.

U SAD je definitivno emigrirao 1918, gde je njegov kompozitorski rad ostao u senci intezivne koncertne pijanističke karijere i nostaligije za Rusojom. Preminuo je 28. marta 1943. na Beverli Hilsu u Kaliforniji, nekoliko dana pre 70. rođendana. Sahranjen je u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari