Stajaće ovacije za grandiozni "Rahmanjinov maraton" Beogradske filharmonije 1Foto: M.Đokovic

Beogradska filharmonija je zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i pijanistima Petrom Limonovim, Olgom Šeps i Anom Fedorovom, izvela spektakularni „Rahmanjinov maraton“ sinoć na Kolarcu

. Preko hiljadu ljudi je stajaćim ovacijama pozdravilo maestralne umetnike i tri sata glorizone muzike, nakon jednog od najintenzivnijih događaja, ne samo filharmonijske sezone, već na celokupnoj koncertnoj sceni ove godine.

Spektakularan i nesvakidašnji događaj je Beogradska filharmonija posvetila stopedesetgodišnjici od rođenja Sergeja Rahmanjinova, koji parira najelitnijim događajima svetskim događajima koji se ove godine priređuju svugde u svetu.

Ogromno interesovanje je vladalo za filharmonijski podvig da se u istoj večeri izvedu prva tri Klavirska koncerta čuvenog kompozitora, te su ulaznice bile davno rasprodate kao i one za stajanje.

Rahmanjinov maraton
Foto: M.Đokovic

Brojna publika je bez daha pratila ne samo razvojni put Sergeja Rahmanjinova već i autentične interpretacije troje pijanista, potpuno različitog stilskog izraza.

Rahmanjinov maraton
Foto: M.Đokovic

Na startu „Rahmanjinov maratona“, nastupio je Petr Limonov uz izuzetno originalno tumačenje Prvog koncerta za koji pijanista smatra da je sublimacija genijalnosti Rahmanjinova kao mladalačkog dela koje je dovršeno u zreloj fazi kompozitorove karijere.

Štafetu je predao sjajnoj Olgi Šeps, donevši takođe sasvim posebnu i neočekivanu interpretaciju raskošnog Koncerta broj 2, a trijumfalno finale bilo je uz čuveni „Rah tri“, delo koje predstavlja sam tron klavirske literuture, u maestralnom i snažnom izvođenju Ane Fedorove.

Silovita i intenzivna muzika Rahmanjinova, jedinstvena sinergija dirigenta, orkestra i solista i zaljubljenost pijanista u dela koja izvode, publiku je dovelo do ekstaze uz grmljavinu aplauza i ovacija koje su se orile Kolarcem.

Tako je Beogradska filharmonija ponovo pomerila granice virtuoznosti u nezaboravnoj koncertnoj večeri u kojoj je spojila aktere svetske pijanističke scene, koji dugo znaju jedni za druge ali su se tek ovom prilikom okupili i upoznali.

„Rahmanjinov maraton“ plod je fantastične zamisli šefa-dirigenta Gabrijela Felca kao jedan od najambicioznijih projekata ove godine.

Do kraja filharmonijske sezone orkestar priprema još jedan podvig – „Brams maraton“ i sve četiri simfonije u istoj koncertnoj večeri, u aprilu 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari