Tri grupacije američkih filmskih kritičara su objavile svoje nagrade za najbolja ostvarenja u 2015. godini i u dve stvari su se jednoglasno složile – najbolji film godine je drama „Spotlight“ a najbolji dokumentarac je „Amy“. Ovo je odluka kritičara iz Los Anđelesa (LAFCA), Bostona (BSFC) i NJujorka (NYFCO).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Spotlight“ je istinita priča o novinarskom timu „rasvetljivača“ iz bostonskog Glouba, najstarijeg istraživačkog tima u jednim američkim novinama, koji je metodično razotkrio šablon seksualnog iskorišćavanja dece od strane katoličkih sveštenika u Masačusetsu i pokušaj prikrivanja od strane bostonske arhiepiskopije. Film je baziran na serijalu tekstova zbog kojih je istraživački tim Glouba dobio Pulicerovu nagradu 2003. godine.

S druge strane, analitičari nisu oduševljeni činjenicom da je biografski film o pokojnoj pevačici Ejmi Vajnhaus dobio od sve tri grupacije nagradu za najbolji dokumentarac, jer se ističe da ima daleko boljih ostvarenja. No, bilo kako bilo, sada su se ova dva film izdvojila kao potencijalni favoriti u trci za Oskara. Kada je reč o animiranom ostvarenju, tu su nagrade podelili „Anomalisa“ i „Inside Out“ – svaki je zabeležio po jedan trijumf dok su kritičari iz Bostona odlučili da oba filma zaslužuju nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari