U Beograd stižu Džon Malkovič i Kosta Gavras 1

Najtraženiji filmovi 48. Festa u prvih deset dana prodaje karata su „Otac“ Srdana Golubovića, kojim će beogradski međunarodni filmski festival i biti otvoren 28. februara, te „Greh“ Andreja Končalovskog, „Kišni dan u NJujorku“ Vudija Alena, „Optužujem“ Romana Polanskog i „Divan dan u komšiluku“ rediteljke Marijel Heler.

Golubovićev film otvoriće 48. Fest svega par dana nakon svetske premijere na 70. Berlinalu, gde će biti prikazan u programu Panorama.

Ta drama, sa Goranom Bogdanom u naslovnoj ulozi, prikazuje čoveka kome zbog siromaštva oduzimaju decu i koji poražen kreće peške na put od juga Srbije do prestonice.

U trenutku potpunog očajanja, on iz revolta postaje heroj. „Otac“ je deo Glavnog takmičarskog programa 48. Festa, a među onima koji su u programskoj celini Gala je novi film Končalovskog „Greh“, čija se radnja dešava u Firenci početkom 16. veka.

Mikelanđelo Buanaroti, koga savremenici smatraju genijem, iscrpljen je radom na završetku svoda Sikstinske kapele.

Kada njegov zaštitnik i vođa plemićke porodice Dela Rovere, papa Julijus II umre, Mikelanđelo je opsednut traženjem najboljeg mermera da bi dovršio njegovu grobnicu.

Umetnikova lojalnost je na proveri kada za papu bude izabran Lav X, iz suparničke Mediči porodice.

On mu ponudi unosnu novu porudžbinu – rad na fasadi bazilike San Lorenco. Mikelanđelo je primoran da laže da bi zadržao naklonost obe porodice i sve više ga muče sumnja i halucinacije, navodeći ga da nemilosrdno preispituje sopstveni moral i umetničke nedostatke.

„Greh“ nije jedina biografska drama u konkurenciji, budući da je film Marijel Heler „Divan dan u komšiluku“ zasnovan na istinitoj priči o prijateljstvu TV zvezde Freda Rodžersa, miljenika američke nacije, i Toma DŽunoa, novinara magazina Esquire. Nakon što iznureni novinar dobije spise o Rodžersu, on prevazilazi svoj skepticizam, učeći o empatiji, ljubaznosti i pristojnosti od najomiljenijeg američkog komšije. Rediteljka Marijel Heler do sada je snimila tri igrana filma, a njen debitantski „Dnevnik jedne tinejdžerke“ pobedio je na Festu 2016, osvojivši Beogradskog pobednika za najbolji film.

Među rediteljima koji takođe imaju dugu tradiciju na Festu je i Vudi Alen, čija romantična komedija

„Kišni dan u NJujorku“ govori o mladom paru koji dolazi u NJujork na vikend, gde se upoznaje sa lošim vremenskim prilikama, nizom avantura i nesreća.

Iako završen još 2018. godine, puštanje filma je zaustavljeno usled polemike u vezi sa Alenom i MeToo pokretom, odnosno navodima o seksualnom napadu 1992. Film je stoga premijerno prikazan tek u leto 2019. u Poljskoj.

Poznati poljski reditelj, koji je svojevremeno i sam optužen za seksualni napad, Roman Polanski, predstavio je u Veneciji 2019. godine istorijsku dramu/triler „Optužujem“, čija je tema ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja – članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku.

Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu. Razotkrivanje kriminalnog ponašanja u koje je bio upleten praktično čitav francuski generalštab, a podržao ga najveći deo političkog establišmenta, potreslo je francusku državu iz temelja.

Polanski je šest puta nominovan za Oskara, a među filmovima na 48. Festu nekoliko je nominovanih u raznim kategorijama za nagrade Američke filmske akademije.

Program 48. Festa obuhvata ukupno 96 filmova sa više od 300 projekcija u osam dvorana – Sava centru, Kombank dvorani, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, te u bioskopima „Fontana“ i „Sinepleks“ na Ušću.

Među gostima 48. Festa najavljeni su DŽon Malkovič i Kosta Gavras, koji će dobiti priznanje Beogradski pobednik, kao i domaća glumačka diva Mira Banjac, kojoj će to priznanje uručiti na otvaranju Uliks Fehmiu, poznati glumac i sin legendarnog Bekima Fehmiua, kome je i posvećen 48. Fest.

Cene ulaznica su od 250 do 400 dinara, a samo su karte za svečano otvaranje i zatvaranje nešto skuplje.

Za premijeru filma „Otac“ u Sava centru treba izdvojiti 500 dinara, a hiljadu dinara koštaju karte za muzičko-scenski performans „Muzički kritičar“ DŽona Malkoviča, koji će biti predstavljen u završnici u Kombank dvorani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari