U desnim društvima prvo stradaju manjine i žene

Marija Perović, crnogorska rediteljka, za Danas o filmu "Grudi", svojim junakinjama, generaciji rođenih 70-ih...

Ostavite komentar


  1. Nista nije bolje ni u levim drustvima. Znamo dobro kakav je bio polozaj Roma i kakao su ziveli po ciganskim rupama i svuda potpuno na rubu siromastva i otudjenosti. Zene su bile maltretirane pogotovo na selu. O tome cak nije moglo ni da se pise jer je odmah proglasavano kao burzoaska propaganda neprijateljskog sadrzaju itd. Tako je bilo u totalitarnoj, diktatorskoj, komunistickoj propaloj Jugoslaviji.

    1. Kakav je bio položaj Roma, ako ih već spominješ preskočivši, pritom, sve druge, manjiske grupe ? Oni su odvajkada živeli i žive u skladu sa svojim poimanjem života, ali nisu zaobilazili privilegije društva, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, na primer, kao i u obrazovanju i drugim segmentima življenja
      Rupe koje spominješ, uvek su bile na društvenom, odnosno gradskom građevinskom zemljištu u svojini republike i gradova, te su dobijali odštete kao svi drugi građani, neretko stambeno integrisani. Druga je stvar što, takođe neretko, vrlo brzo trguju sa ovim pravima.
      Rođen sam i živim u Pančevu i odlično znam za njihova naselja, inače proslavljena u domaćim filmovima, od Skupljača perja sve do današnjih dana. Išao sam u škole sa Romima, utakmice, bioskope, družio se, igrao.
      Konačno Kraljevina i SFRJ Jugoslavija bile su, nažalost i ostale, uspešnije od gotovo svih svojih naslednica po ekonomskim, socijalnim, kulturnim i drugim parametrima, što je svakako porazno, te me iznova i iznova čudi ostršćenost prozaičnih likova sa još prozaičnijim nadimcima da ponize društva u kojima se živelo tokom XX veka, i u igranju klikera.
      Jugoslavija nije propala, već likvidirana na najbrutalniji način
      Kao veliki filmofil, izvinjavam se autorki filma na digresiji u komentaru.

  2. Ajde da vidimo:
    Popis Srba u Hrvatskoj
    1933: 548 000, 1948: 543 000, 1971: 581 000 i 2001: 201 000
    Popis Nemaca u Jugoslaviji:
    1918: 513 000, a 1971: 12 000
    Dakle?
    Kao sto vidimo NDH nije smanjila broj Srba u Hrvatskoj, vec je broj Srba opao u drzavi koju je vodio partizanski general Tudjman, a sto se Nemaca u Jugoslaviji tice – oni su u levicarskoj SFRJ potpuno zbrisani.
    Tako da, te Vase teze o desnici i manjinama nesto ne piju vodu… Pre ce biti obrnuto, ako se pogledaju brojke…

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.