U Domu omladine tribina o festivalima savremene umetnosti u SFRJ 1Foto: Dom omladine

U Domu omladine u Beogradu danas će biti održana tribina o festivalima savremene umetnosti u bivšoj Jugoslaviji, njihovoj ideološkoj pozadini i istorijskoj ulozi.

Kako su najavili organizatori, Miloš Marinković s Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Jovan Bukovala sa beogradskog Filozofskog fakulteta analiziraće kakve su bile repertoarske politike tih festivala i kako ta istorija utiče na festivalske kulturne politike danas.

„Festivali savremene umetnosti u socijalističkoj Jugoslaviji su zauzimali važno mesto u kontekstu oslobađanja od estetike socijalističkog realizma, afirmacije zapadnih posleratnih avangardnih tendencija ali i reafirmacije međuratnog modernizma u Jugoslaviji“, navodi se u najavi događaja.

Na tribini će biti reči o muzičkim festivalima poput zagrebačkog Muzičkog bijenala i Jugoslovenske muzičke tribine u Opatiji, pozorišnim festivalima poput Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – BITEF i Sterijinog pozorja u Novom Sadu kao i o filmskim manifestacijama poput Festivala jugoslovenskog filma u Puli i beogradskog Međunarodnog filmskog festivala – FEST. ;

Tribina o festivalima savremene umetnosti u SFRJ prva je u okviru ciklusa „Jugoslavija u očima mladih istraživača“ a početak je zakazan za 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari