U Kragujevcu otvoren 9. Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum 1Foto: Marko Dašić

U Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sinoć je otvoren 9. Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum. Svečano otvaranje obeležio je nastup Italijanskog kvarteta klarineta – ansambla koji prvi put gostuje u Kragujevcu i Srbiji.

Đovani Punci, Kalođero Presti, Đanluiđi Kaldarola i Đuzepe Đentile su kragujevačkoj publici doneli blistavo sazvučje četiri klarineta kroz šarenolik repertoar koji se prostirao od velikana umetničke muzike do savremenih autora.

Zanimljivost kod ovog ansambla je što su individualne karijere izvođače odvele u Palermo, Lijež, Bern i Helsinki i samim tim proredile njihovo zajedničko pojavljivanje na sceni, pa je kragujevačka publika sinoć pored izuzetnog izvođenja, doživela i određenu vrstu ekskluzive.

Nastup Italijanskog kvarteta klarineta održan je uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Naredne tri večeri publiku očekuje ništa manje zanimljiv i kvalitetan program.

Večeras, drugo veče festivala kragujevčani će slušati tri dame iz austrijskog ansambla Trio Immersio, čiji se nastup realizuje uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

U Kragujevcu otvoren 9. Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum 2
Foto: Marko Dašić

Treći koncert, sutra, je rezervisan za standard manifestacije – Festivalske ansamble Convivium Musicum, koje ovom prilikom čine troje domaćih izvođača i gosti iz Grčke, Rumunije i Velike Britanije.

Manifestacija se završava u četvrtak, multimedijalnim koncertom i sazvučjem harmonike, klavira i udaraljki koje će na četvrtom koncertu predstaviti beogradski ansambl Spectrum.

Kao prethodnih godina, Grad Kragujevac je obezbedio deo sredstava za sufinansiranje Convivium muscuma. Podršku devetom izdanju Festivala su pružili i Univerzitet u Kragujevcu, Filološko-umetnički fakultet, Studentski kulturni centar, Muzički centar Kragujevac, Muzička škola „dr Miloje Milojević”, Muzička omladina Kragujevca i drugi prijatelji Festivala.

Koncerti na festivalu Convivium musicum se održavaju u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom od 20 časova, a ulaz je slobodan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari