U Kulturnom centru u Parizu predstavljena knjiga Mire Popović 1Promocija u Kulturnom centru Srbije u Parizu, Ivana Velimirac, autorka Mira Popović i glumac Saša Petronijević Foto: Privatna arhiva

Knjiga kratke proze Mire Popović „Društvo odbačenih junaka“ predstavljena je francuskim čitaocima u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Reč je o francuskom prevodu knjige koju je noovsadski „Prometej“ objavio u ediciji Reka uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.

Knjigu je, izvorno objavljenu kod istog novosadskog izdavača 2016, na francuski jezik prevela Klodin Mišić.

Pred punom salom Kulturnog centra, na čije čelo je stupila nedavno Novosađanka Natali Bjeljanski, knjigu su sinoć predstavili pesnikinja, esejistkinja i književna prevoditeljka Ivana Velimirac, glumac Saša Petronijević i autorka Mira Popović.

Kroz priče sadržane u Društvu odbačenih junaka Mira Popović uvodi čitaoca u srce svoje začudne poetike gde se knjževnost hrani književnošću, gde književni likovi, koji su prvobitno u tekstu postojali, pa su tokom pisanja izbrisani, odbijaju da ostanu nepostojeći, pobunjuju se protiv autora i iznalaze živopisne mehanizme samoodbrane.

Kao i u drugim Mirinim prozama, u Društvu odbačenih junaka varljiva je granica izmešu stvarnog i fantastičnog, a knjiga se može čitati i kao aluzija na ljudsko društvo jer tretira teme kao što su pitanje autoriteta, borba za samoodržanje, pobuna, nebriga prema slabima.

Mira Popović je novinarka, spisateljica i prevoditeljka, rođena je u Beogradu, gde je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Studirala je komunikacije u oblasti kulture na postiplomskim studijama u Beogradu i Parizu.

Više decenija je dopisnica iu Pariza, a godinama je radila i za Danas, izveštavajući najviše o kulturnim zbivanjima, ali i svim drugim događajima iz francuskog glavnog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari