U martu Mesec frankofonije 1Foto: Freeimages

U martu, gde god da ste u Srbiji, pozvani ste na proslavu Meseca frankofonije, saopštili su danas organizatori Francuski institut u Srbiji, kulturni i prosvetni operater Ambasade Francuske u Srbiji.

Učenici, studenti, nastavnici, aktivni ili u penziji, prepustite se iznenađenjima koja vam pripremamo: frankofona pesma i koncerti, stripovi, gastronomija, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, filmovi, ples, razgovori o kulturnoj baštini… navedeno je u saopštenju.

Na programu je više od 30 manifestacija, u 14 gradova – Beograd, Čačak, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Novi Sad, Požarevac, Šabac, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Užice, Vrnjačka Banja.

Ta raznovrsnost, ističe se, dokaz je vitalnosti frankofone mreže u Srbiji, kojoj u velikoj meri doprinose svi nastavnici francuskog jezika.

U Srbiji oko 100.000 učenika uči francuski, bilo kao prvi strani jezik ili kao drugi.

Ovo je 15 jubilarna godina Frankofone pesme u Srbiji: nakon regionalnih selekcija u Beogradu, Kladovu, Nišu i Novom Sadu, 16 najlepših frankofonih glasova Srbije (juniori i seniori) nastupiće u finalu 25. marta u Nišu.

U saopštenju se podseća da je Srbija od 2006. članica posmatrač Međunarodne organizacije frankofonije.

Frankofone inicijative u Srbiji potiču od škola, gradskih opština, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada i predstavništava – Belgije i predstavnišvo Valonija-Brisel, Francuska, Grčke, Kanade, Maroka, Švajcarske, Tunisa…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari