U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u Zaječaru otvorena izložba karikatura „Sva Nušićeva lica u crtežu Zorana Tovirca“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u Pozorišnom muzeju u Zaječaru otvorena izložba karikatura  „Sva Nušićeva lica u crtežu Zorana Tovirca“, svečano otkrivena bista glumca Ivana Bekjareva, rad mr vajarstva Siniše Noveskog, a dar „Nušić“ fondacije i prikazan kratak film koji govori o Nušiću kao diplomati.

Izložbu je otvorio Nebojša Nušić, potomak čuvenog srpskog komediografa i upravnik „Nušić“ fondacije koji je objasnio da osam izloženih  karikatura prikazuje isto toliko oblasti Nušićevog života i rada: Nušić kao dramski pisac,  Nušić i kompozitori, Nušić kao novinar, Nušić i deca, Nušić kao fotograf, diplomata, inicijator osnivanja Paviljona Cvijete Zuzorić i kao retoričar.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, ovom prilikom je najavio potpisivanje sporazuma o saradnji sa „Nušić“ Fondacijom i zahvalio na poklonu rekavši da je Ivan Bekjarev bio veoma drag gost, veliki prijatelj i saradnik pozorišta „Zoran Radmilović“.

„Ivan Bekjarev je ovde sa mnom započeo  festivala malih pozorišnih formi i naš dogovor je bio da doživotno bude na čelu žirija. Smejali smo se tada toj formulaciji ali na žalost, tako se desilo. Na poslednjem festival na kome je učestvovao razboleo se od korone, ili je već došao bolestan, i nažalost tragično završio“, rekao je pored ostalog  Đuričić i dodao “da je bilo nekoliko započetih projekata i mnogo planova sa Bekjarevim, koji nažalost neće biti realizovani,  a da je ova bista  za zaječarski teatar izuzetno vredna”.

Bistu je otkrio Miodrag Mija Ilić, književnik, novinar i dugogodišnji prijatelj našeg proslavljenog glumca Ivana Bekjareva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari