U Šapcu 30. izložba malog formata "Majstori minijature" 1Foto: Dejan Ulardžić: Rasplinutost trenutka

U galeriji Kulturnog centra Šabac otvorena je jubilarna, 30. izložba malog formata.

Započeta kao ideja lokalnih umetnika izložba je tokom tri decenije izrasla u reprezentativnu manifestaciju, kroz koju je prošlo oko dve hiljade umetnika.

Pokazalo se da iako je format ograničen, do 20 centimetara, umetnici ateljerskog i monumetalnog formata su se veoma rado odazivali na ovakvu uzložbu intimnog i kamernog karaktera

. Minijatura, tzv. mali format, predstavlja koncentraciju misli i opredmećenja za umetnike introvertnosti i sažimanja.

Za ovu jubilarnu, izložba imala je dva segmenta: nagrađene autore tokom protekle decenije i radove prispele po konkursu.

Tročlani žiri čine Žarko Vučković, redovni profesor na Akademije umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Tatjana Marković, muzejski savetnik iz Šapca, i Dušan Nešković, likovni umetnik iz Šapca.

Od 176 prispelih radova od 164 autora za izložbu žiri je odabrao 96 radova od 72 autora.

S obzirom da je ovo jubilarna izložba žiri se opredelio za tri ravnopravne nagrade: Dejanu Ulardžiću, umetniku iz Šapca, za rad Rasplinutost trenutka; Leposavi Milošević Sibinović, umetnici iz Beograda, za rad Tvrđava; i Dušanu Novakoviću, takođe umetniku iz Beograda, za rad L esprit # 3.

Njihovi radovi, kako je naveo žiri, povezni su jednom niti o imanentnoj umetnikovoj unutrašnjosti i strašću za stvaranjem. Izloženi radovi ostvareni su raznim likovnim tehnikama: ulje na platnu, akvarel, kombinovana tehnika, linorez, tuš, bakrorpis, digitalni print…

Za protekle tri decenije nekadašnji Dom omladine, a sadašnji Kulturni centar, postao je rasadnik brojnih manifestacija, a u likovnoj kulturi svojevrstan izložbeni hram.

Tako se pored izložbi malog formata ovde duže od četvrt veka priređuju specijalizovane izložbe: crteža, portreta, akvarela i ikona, što pokazuje zrelost i snagu likovne produkcije u gradu.

Primera radi sedamdesetih godina u Šapcu bio je samo jedan akademski likovni umetnik, dok danas ima više od stotinu akademskih obrazovnih umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari