Ukrajinskom reditelju Sergeju Loznici Počasno Srce Sarajeva i program “Posvećeno” 1Foto: Promo 28. Sarajevo film festival

Ukrajinskom reditelju, scenaristi i producentu Sergeju Loznici (Sergei Loznitsa) biće uručeno Počasno Srce Sarajeva na svečanom otvaranju ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala (SFF) u okviru koga će biti prikazana retrospektiva njegovih ostvarenja kao znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti – saopštili su organizatori

Sarajevo Film Festival je u prošlosti već sarađivao sa Loznicom, između ostalog, na omnibusu MOSTOVI SARAJEVA, za koji je režirao kratki film REFLEKSIJE, čija će autorska, proširena verzija biti prikazana u okviru Tribute to programa,

Sergej Loznica rođen je 1964. Odrastao je u Kijevu (Ukrajina), a 1987. godine diplomirao je primijenjenu matematiku na Kijevskom politehničkom institutu (Kiev Polytechnic).

U periodu od 1987. do 1991. radio je kao naučnik na Kijevskom institutu za kibernetiku, gdje se specijalizirao za istraživanje umjetne inteligencije.

Godine 1997. diplomirao je na Ruskom državnom institutu za kinematografiju (VGIK) u Moskvi, gdje je studirao film.

Filmove snima od 1996. godine, a do sada je režirao 25 nagrađivanih dokumentarnih filmova i četiri igrana.

Dugometražni prvenac MOJA RADOST (2010) premijerno je prikazan u glavnoj konkurenciji Festivala u Kanu.

Usledio je igrani film U MAGLI (2012), koji je osvojio FIPRESCI nagradu na 65. Kanskom festivalu a 2017. Loznica je predstavio svoj treći dugometražni igrani film NEŽNO STVORENJE, takođe u konkurenciji Festivala u Kanu.

Godine 2018. dobio je nagradu za najbolju režiju u selekciji Un Certain Regard na Festivalu u Kanu za svoj četvrti dugometražni film, DONBAS.

Loznica je 2013. godine osnovao filmsku produkcijsku kompaniju ATOMS & VOID.

Njegov dugometražni dokumentarni film MAJDAN (2014), hronika ukrajinske revolucije, imao je svjetsku premijeru na Séance Special Festivalu u Cannesu.

Kasniji dugometražni dokumentarni filmovi, DOGAĐAJ (2015), AUSTERLITZ (2016), PROCES (2018) i DRŽAVNI POGREB (2019) predstavljeni su na specijalnim projekcijama Venecijanskog filmskog festivala.

Godine 2021. dobio je specijalnu nagradu žirija L’Oeil D’Or Award u Kanu za film BABIN JAR. KONTEKST.

Njegov najnoviji film, PRIRODNA ISTORIJA DESTRUKCIJE, premijerno je prikazan u posebnom programu na 75. Festivalu u Kanu ove godine.

Tom prilikom Loznica je skrenuo je pažnju da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa uprkos razornoj invaziji na njegovu zemlju.

Novi dokumentarni film “Prirodna istorija destrukcije “ kojim se tada predstavio koristi arhivske snimke kako bi se dočarala užasna cena koju su tokom sukoba platili civili što je mnoge podsetio na trenutnu situaciju u Ukrajini.

– Ispostavilo da još nismo rešili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvek legitimna metoda vođenja rata – rekao je tada Loznica za AFP, a preneo je Frans 24.

Iako su mnogi Ukrajinci znali da bi rat mogao da izbije u bilo kom trenutku, Loznica je primetio da nije bilo zamislivo da će biti “tako nasilan, tako razoran“.

-Varvarizam… vratio nas je sto godina unazad i shvatili smo da smo potpuno nemoćni“ – izjavio je Loznica.

Usprkos užasu aktuelnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnicima zbog svog stava prema bojkotu Rusa , a u martu je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije pošto je odbio da sve ruske umetnike stavi u isti koš.

Ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival biće održan od 12. do 19. augusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari